KLM blijft vliegen naar eilanden, TUI weet het volgende week

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het annuleren van zomervluchten vanaf Schiphol heeft op dit moment ‘geen impact’ op de dienstverlening van KLM van en naar het Caribisch gebied. Luchtvaartmaatschappij TUI Fly kan hierover maandag pas meer laten weten.

SchipholBeide luchtvaartmaatschappijen reageerden op vragen van deze krant, nadat bekend werd dat Schiphol het aantal zomervluchten gaat beperken omdat er een tekort is aan beveiligingspersoneel.
Dirk Buitelaar is de KLM country manager ABC-eilanden en gestationeerd op Curaçao. Hij volgt de situatie op Schiphol. ,,We verwachten momenteel geen impact op onze operatie van en naar de Dutch Caribbean en Suriname”, zei hij gisteren.
Rick van der Pluijm is hoofd van TUI Dutch Caribbean & Suriname, ook gestationeerd op Curaçao. Hij is nog aan het onderzoeken of TUI vluchten naar de Caribische eilanden moet annuleren. ,,Dat is nog niet duidelijk, we verwachten maandag meer te weten.” Zijn reactie sluit aan op een interview dat directeur Arjan Kers aan NRC heeft gegeven. Hij vindt dat er sprake is van mismanagement bij Schiphol of van een grote inschattingsfout. ,,Het probleem ligt bij Schiphol en daar moet het worden opgelost. De luchthaven had op tijd meer mensen moeten aannemen en niet het probleem naar de luchtvaartmaatschappijen en de passagiers moeten verschuiven.” Kers zegt dat er gesprekken zijn geweest met Schiphol en dat oplossingen zijn aangedragen. Alle voorstellen werden door de luchthaven afgewezen.
Luchtvaartnieuws citeert een woordvoerder van TUI, die stelt dat de maatschappij ‘enorm teleurgesteld is’. ,,Deze maatregel dupeert veel Nederlanders, die vaak al in januari hun reis boekten.” De luchtvaartmaatschappij vraagt reizigers om geduld te hebben. Het bedrijf heeft plannen klaar om passagiers toch te kunnen laten vliegen, maar moet eerst weten om hoeveel reizigers het gaat en welke vluchten worden geannuleerd.
KLM houdt Schiphol verantwoordelijk voor de financiële impact van de maatregelen. Het bedrijf begrijpt dat er maatregelen moeten worden genomen, maar benadrukt dat het gedwongen verminderen van het aantal passagiers ‘zeer ongewenst’ is en eenmalig moet zijn. ,,Gebruikers van de luchthaven horen niet structureel te moeten opdraaien voor capaciteitsproblemen van Schiphol.” Ondanks dat KLM tegen deze maatregel is, werkt het bedrijf zo veel mogelijk mee. Zo wordt het aantal tickets dat nu nog kan worden verkocht, verminderd. Hierdoor verwacht KLM dat bestaande boekingen niet op grote schaal hoeven te worden geannuleerd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.