‘Eerst registreren als geneesmiddel’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Coronazelftesten mogen op Curaçao alleen geïmporteerd en verhandeld worden als zij geregistreerd staan als geneesmiddel. Daarvoor moet de importeur een verzoek indienen bij de Geneesmiddelen Registratie Commissie.

botikaDat heeft inspecteur voor geneesmiddelen Joram Parabirsing onlangs in een brief laten weten aan ‘alle apothekers en geneesmiddelengroothandels/ importeurs’. ,,Volgens de lokale wetgeving zijn coronazelftesten geneesmiddelen”, is de boodschap van de inspecteur die verwijst naar de betreffende ministeriële beschikking uit 1961. Die bepaalt dat ‘diagnostische middelen voor in- of uitwendig gebruik bij de mens door de minister zijn aangewezen als geneesmiddel’. Coronazelftesten vallen onder de categorie ‘ongeregistreerde geneesmiddelen’. Het is verboden om ongeregistreerde geneesmiddelen in te voeren, te verkopen, af te leveren, te verhandelen of ter aflevering in voorraad te hebben. Op dat verbod kan voor botika’s een uitzondering gemaakt worden ‘in bijzondere gevallen’ of ‘in het belang van de continuïteit van de geneesmiddelenvoorziening’. Maar beide uitzonderingsgronden gelden niet voor de zelftesten. De inspecteur zal daarom ‘geen toestemming geven voor de invoer van coronazelftesten door apothekers’. Groothandels en importeurs is alleen toegestaan geregistreerde geneesmiddelen in te voeren. Zij worden verwezen naar de Geneesmiddelen Registratie Commissie om daar een verzoek in te dienen.
Bram Niessink, directeur van apothekersgroep Botika di Servisio met zeven apotheken verspreid over het eiland, denkt niet dat er aanvragen voor zo’n registratie van zelftesten is ingediend bij de commissie van de Inspectie voor de Volksgezondheid. ,,Het lijkt mij vreemd dat op Curaçao een geheel registratieproces nodig is, terwijl je deze testen in de Europese Unie en de Verenigde Staten bij het tankstation kunt krijgen”, zegt Niessink
Inspecteur Parabirsing beseft dat in het buitenland wel zelftesten te koop zijn. Hij stelt in zijn brief van augustus dat bekend is dat de zelftesten die de consument gebruikt om een besmetting met het Sars-CoV-2-virus uit te sluiten, minder betrouwbaar zijn dan een PCR-test of een sneltest die door een professional wordt afgenomen. ,,De coronazelftesten worden op Curaçao door de overheid niet als officiële testen beschouwd.”
In april dit jaar werden de zelftesten van de schappen gehaald door de inspectie. Niessink zei toen dat de testen juist geschikt zijn voor bijvoorbeeld scholieren en werknemers die geen symptomen hebben en snel zeker willen weten of zij het virus toch hebben opgelopen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.