Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De leden van de Electorale Raad (ER) vervullen hun functie in principe vanuit een intrinsieke motivatie het land en de democratie te dienen, maar dat neemt niet weg dat hen een vaste geldelijke vergoeding toekomt, ook al wordt daarmee hun verantwoordelijkheid niet gecompenseerd.

erDat wordt gesteld in de toelichting bij een nu officieel gepubliceerd Landsbesluit houdende algemene maatregelen (Lbham) die de vergoeding van de ER-leden regelt. ,,Om toch tegemoet te komen aan de te verwachten tijdsinvestering van de voorzitter, de plaatsvervangend voorzitter en de overige leden van de ER stelt de regering een vergoeding beschikbaar”, zo wordt uitgelegd. Het gaat om 1.500 gulden per maand voor de voorzitter, 1.200 gulden per maand voor de plaatsvervangend voorzitter en 1.000 gulden per maand voor de overige leden. In totaal is in 2021 een jaarlijkse vergoeding begroot op 92.400, met nog eens 2.000 gulden aan bijzonder kosten, zoals reiskosten. In 2022 is 10.000 gulden begroot. De Raad van Advies (RvA) heeft nog om opheldering gevraagd over de vergoeding voor de plaatsvervangend voorzitter. De regering legt uit: ,,Gekozen is om de plaatsvervangend voorzitter een vaste vergoeding toe te kennen en niet een vergoeding bij ontstentenis en afwezigheid van de voorzitter. De reden hiervoor is dat aan de plaatsvervangend voorzitter een zwaardere taak toekomt in vergelijking met de overige leden van de ER. De plaatsvervangend voorzitter oefent de taken van de voorzitter in de praktijk grotendeels tezamen met de voorzitter uit en dient de voorzitter blijvend te ondersteunen.”
De RvA is ook van mening dat, gezien de kennis en kunde van de ER-leden, een vergoeding geboden moet worden zoals dat ook gegeven wordt bij ‘vergelijkbare organen’. De reactie: ,,De regering acht het thans niet opportuun om de geldelijke vergoeding van de leden van de ER aan te passen dan wel te verhogen.”
Uitgelegd wordt nog dat de ER niet alleen actief is rond verkiezingen, maar ook buiten de verkiezingsperiode. De ER moet ten behoeve van de verkiezing kennis en vaardigheden op peil houden voor wat betreft wetstechnische aangelegenheden en internationale vergelijkingen en onderzoeken bijhouden. Ook heeft de raad een adviserende functie aan de minister en de Staten. Daarnaast is de ER belast met de uitvoering van de Landsverordening financiën politieke groepering, dus het bijhouden van de registratie van politieke groeperingen en toezicht en naleving van de regels die aan deze groeperingen gesteld worden. Hieronder valt bijvoorbeeld het laten controleren van het jaarverslag van de politieke groeperingen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.