Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 24 maanden geëist tegen de vier veroordeelden in de Lacerta-zaak.

F01 RdkVoormalig directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Roderick van Kwartel, kreeg eerder een gevangenisstraf opgelegd van 36 maanden voor het vragen van steekpenningen. De anderen kregen elk 30 maanden opgelegd.
Volgens het OM heeft de zaak een ingrijpende impact gehad op de persoonlijke levens van de vier veroordeelden, waardoor de procureur-generaal van het hof een gevangenisstraf van 24 maanden voldoende vindt.
Lacerta gaat om de veroordeling van oud-Rdk-directeur Roderick van Kwartel; ex-RdK-consultant Ashley Isidora; en de voormalige RdK-werknemers Gilbert Gregory Cijntje en Michèle Mario Kinburn.
Van Kwartel kreeg in februari 2020 een gevangenisstraf opgelegd van 36 maanden, de andere drie kregen 30 maanden opgelegd. Zij zijn schuldig bevonden aan het vragen van steekpenningen in het traject voor een zoektocht naar een nieuwe strategische partner voor de Isla-raffinaderij. Zij vroegen in juli en augustus 2018 volgens het gerecht minstens vijf miljoen dollar aan steekpenningen aan Colas Bos en Jeffrey Bollebakker van het bedrijf Count Energy Trading bv, dat meedeed in het aanbestedingstraject voor een nieuwe strategische partner voor de raffinaderij.
,,De vier verdachten hebben daartoe, buiten het officiële aanbestedingsteam om, verschillende privé-ontmoetingen georganiseerd met de vertegenwoordigers van dit bedrijf, die zij geheim hebben gehouden voor RdK”, aldus het Gerecht in eerste aanleg. De behandeling van de hoger beroepszaak begon om 9 uur ’s ochtends en duurde een hele dag. Het hof doet over drie weken uitspraak.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.