Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De meerderheid van 12 heeft tijdens de openbare Statenvergadering van gisteren tien moties aangenomen variërend van geen toevoeging meer van fluoride aan het drinkwater, de afschaffing van de receptregel en het heraansluiten van alle mensen die van het waternet waren afgesloten.
motiesIn de editie van gisteren berichtte deze krant al over de motie om de demissionaire ministers die een motie van wantrouwen hebben gekregen persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor alle besluiten die na 17 februari van dit jaar zijn genomen. Het gaat om de demissionaire ministers Suzy Camelia-Römer (PIN) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling, Zita Jesus-Leito (PAR) van Gezondheid, Milieu en Natuur, Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, Ornelio Martina (PNP) van Justitie en Hensley Koeiman (MAN) van Algemene Zaken. Ook de Gevolmachtigde minister Eunice Eisden (MAN) wordt hierbij niet gevrijwaard.
In de toekomst wordt niet langer fluoride aan het drinkwater toegevoegd, zo luidt de strekking van een van de moties die gisteren zijn aangenomen. Circa 95 procent van de bevolking heeft gebitsproblemen en er is de wens om niet langer fluoride aan het water toe te voegen, aldus de overweging. De regering moet binnen zes weken tandheelkundige zorg regelen voor alle mensen die recht hebben op medische zorg in de basisverzekering. Tegelijkertijd moet de overheid een campagne beginnen om de bevolking bewust te maken van het belang van goede zorg van het gebit. De regering van Curaçao moet bij Aqualectra erop aandringen om onmiddellijk te stoppen met de toevoeging van fluoride aan het drinkwater.
Het probleem van burgers waarvan het water is afgesloten, ligt aan de basis van een andere motie. In de overweging stelt de meerderheid dat burgers recht hebben op drinkwater. Als zij verstoken zijn van water tast dat hun kwaliteit van leven en hun waardigheid aan. De regering moet Aqualectra daarom opdragen om alle burgers die afgesloten zijn van water, weer aan te sluiten. Ook zal er een Paga Tinu-systeem voor water worden geïntroduceerd en zullen de tarieven voor water en stroom verlaagd moeten worden.
Om de werkeloosheid het hoofd te bieden is een motie aangenomen waarin het aantrekkelijk wordt gemaakt om bedrijven op te zetten. In de toekomst moeten ondernemingen binnen zes weken opgezet kunnen worden als het gaat om bedrijven waar meer dan tien mensen werken. De regering zal per jaar 1.000 arbeidsplaatsen moet creëren. De omzetbelasting moet voortaan bij het invoeren van producten worden geïnd en niet bij de aangifte. Om de toeristische sector een impuls te geven is een motie aangenomen om alle producten die voor toeristen bestemd zijn belastingvrij te maken.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).