Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vanaf dinsdag 3 januari is het mogelijk om de motorrijtuigenbelasting voor 2017 te betalen. Dat kan op de gebruikelijke adressen: bij het kantoor van de Ontvanger en bij de kantoren van de Girobank en de ACU.


autoAls iedereen netjes aan zijn verplichting voldoet, ontvangt de Belastingdienst in totaal ongeveer 37 miljoen gulden, zegt Alfonso Trona, directeur van de Ontvanger, desgevraagd. In 2015 kwam daarvan tussen de 36,3 en 36,4 miljoen gulden binnen. ,,In 2016 was het betalingsgedrag iets beter dan het jaar daarvoor”, zegt Trona.
De controle of eigenaren van motorvoertuigen de belasting op tijd hebben betaald, is een taak van de politie. Trona: ,,Maar als iemand bij ons komt betalen, dan zien wij in onze administratie of over de afgelopen jaren nog bedragen openstaan. Dan kunnen we als Ontvanger in actie komen.”
De directeur van de Ontvanger hoopt dat voor het tweede deel van 2017 de motorrijtuigenbelasting online kan worden afgedragen. In mei dit jaar liet toenmalig minister van Financiën José Jardim al weten dat de regering ernaar streeft dat vanaf 2017 niet alleen de belastingaangifte online gebeurt, maar ook de betaling. ,,Het is een simpel en toegankelijk systeem”, zei Jardim tijdens een persconferentie waar ook Trona bij aanwezig was. Betaling gebeurt op basis van een crib-nummer en een uniek betalingskenmerk van de Belastingdienst. De banken op het eiland hebben hun online-systeem aangepast, zodat klanten via het unieke betalingskenmerk hun belastingen kunnen afdragen. ,,Zo weten we nu 100 procent zeker dat de betaling op een juiste manier wordt geregistreerd”, zei Trona in mei.
De Ontvanger verwacht dat minder vaak onterechte aanslagen worden verstuurd wanneer aangifte en betaling online gebeurt. Daarmee kan beter worden voorkomen dat belastingplichtigen onjuiste formulieren indienen en anderzijds de Belastingdienst fouten maakt met de verwerking van de betalingen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.