Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Demissionair premier Ben Whiteman (PS) tekent vanavond de zogeheten ‘Heads of Agreement’ met het Chinese Guangdong Zhenrong Energy Co, Ltd (GZE) in verband met de modernisering van de Curaçaose olie- en energiesector.
Dat wordt bevestigd door de regering van Curaçao die gisteren eind van de middag een uitnodiging uitstuurde naar de media. De ondertekening zal om 19.00 uur plaatsvinden in het Atrium van het Renaissance Resort. De afdeling Communicatie en Informatie laat weten dat bij de ceremoniële ondertekening naast premier Whiteman diverse vertegenwoordigers van GZE aanwezig zullen zijn.
De ondertekening van het vervolg op het Memorandum of Understanding (MoU) van 15 september gaat dus door, ondanks het eerdere verzoek van MAN-leider Hensley Koeiman - die na de verkiezingen van 5 oktober bezig is een nieuwe regering te vormen - om verdere uitvoering van het MoU voorlopig aan te houden.
Koeiman gaf als beoogd minister-president aan dat een eventueel akkoord met GZE over de toekomst van de Isla-raffinaderij en de olieterminal op Bullenbaai de nieuwe regering van Curaçao zal binden en dat dit grote en langdurige gevolgen kan hebben. Een demissionair kabinet dient te allen tijde alleen ‘lopende zaken’ af te handelen en dus slechts ‘op de toko te passen’.
Met de ondertekening van de Heads of Agreement komt uit waar de fractie van oppositiepartij MFK van Gerrit Schotte al sinds donderdagavond voor waarschuwde. De MFK had kennelijk lucht gekregen van de geplande ondertekening en stuurde een perscommuniqué uit, waarin bezorgd wordt gereageerd op de deal die Curaçao mogelijk al gesloten heeft of van plan is te sluiten met het GZE in verband met de overname van de Isla-raffinaderij, die nog tot en met 2019 wordt gehuurd en geëxploiteerd door de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA.
De partij van Schotte verwijst naar een vertrouwelijk document (‘strictly confidential’, staat erboven) gedateerd 13 november waarin de datum van 15 november wordt genoemd voor ondertekening. De gescande versie die MFK meestuurde is echter niet ondertekend. Nu is bekend dat dit vanavond 19 november gebeurt.
Onderaan het document staan wel de namen van Soberano-premier Whiteman, GZE-vertegenwoordiger Chen Bingyan, directeur José van den Wall Arnemann van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en nogmaals Chen Bingyan, nu als president van China Zhenrong Holding Limited.
MFK laakt het feit dat er geen transparantie is en partijpolitiek wordt bedreven zonder oog te hebben voor het landsbelang. Schotte houdt de zittende demissionaire regering van PS-PAR-PAIS-PNP, maar ook de MAN ‘in stilte’ verantwoordelijk voor het in alle geheim binden van Curaçao voor de komende 40 jaar. De definitieve inhoud is nog onbekend, want wat Schotte in handen heeft gekregen en verspreidt is een ‘initialled draft’ (eerste concept).
Het is niet bekend hoe de partijen die bezig zijn een regering vormen, waar PS óók deel van uitmaakt samen met MAN, PAR en PNP, reageren op deze voor velen verrassende aankondiging van premier Whiteman dat er zaterdagavond wordt getekend. Koeiman was gisteravond onbereikbaar voor de redactie.

gzeakkord


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.