Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na een slecht derde kwartaal verwacht de Curaçao Tourist Board (CTB) dat de Noord-Amerikaanse markt de laatste drie maanden van het jaar zal aantrekken. Niet alleen omdat de verkiezingen in de Verenigde Staten dan achter de rug zijn, maar ook omdat de maatschappijen vaker of met grotere toestellen gaan vliegen.
amerikanenDat zegt Hugo Clarinda, plaatsvervangend directeur van de CTB. Deze week vliegt de Amerikaanse maatschappij JetBlue voor het eerst drie keer in plaats van twee keer per week rechtstreeks tussen New York en Curaçao. Behalve op dinsdag en zaterdag, is er nu ook een vlucht op donderdag. ,,De JetBlue-toestellen zijn in december en januari nog niet volgeboekt, maar het ziet er goed uit”, zegt Clarinda op basis van het aantal boekingen tot nu toe voor die maanden.
De CTB-directeur wil niet in detail ingaan op de garantieregeling die door andere partijen met JetBlue is getroffen. Maar vorig jaar november zei toenmalig minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (PAIS) tijdens een vergadering van de Staten dat de garantie aan Air Berlin ‘geheel buiten proportie’ was. Palm gaf als voorbeeld van een nieuwe aanpak hoe, behalve de overheid, ook de private sector geld beschikbaar had gesteld om de vlucht van JetBlue mogelijk te maken. ,,Dat is het model waarop we moeten overstappen”, vond Palm destijds.
In het derde kwartaal van 2016 kwamen aanzienlijk minder toeristen vanuit de Verenigde Staten (VS) naar Curaçao dan in dezelfde periode vorig jaar. In juli, augustus en september noteerde de sector ruim 15.600 bezoekers uit Noord-Amerika, 6 procent minder dan in 2015. Maar Clarinda verwacht dat de markt vanaf december aantrekt. Niet alleen door de extra vlucht van JetBlue, maar ook omdat American Airlines dan met grotere vliegtuigen op Curaçao vliegt. ,,De maatschappij vloog in september en oktober met kleinere toestellen maar kiest in december, zoals voorheen, voor vluchten met meer stoelen. Bovendien zijn de verkiezingen in de VS dan achter de rug, waardoor de mensen weer vaker op vakantie gaan”, zo voorspelt Clarinda.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.