Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Als er iets ondermijnend is voor deze samenleving, dan is het wel politici en bestuurders die zich laten omkopen en dit trachten te verhullen.

Dat gaf Gert Rip, de officier van justitie die belast is met de zaak Babel, gisteren in de rechtszaal te kennen.
Rip verwees hiermee naar de uitspraak van raadsman Eldon ‘Peppie’ Sulvaran dat het OM zich schuldig zou hebben gemaakt aan de ondermijning van een rechtszaak. Sulvaran gaf gisteren tijdens de regiezitting van de zaak Babel - waarbij oud-premier Gerrit Schotte (MFK) en zijn levenspartner Cicily van der Dijs terechtstaan voor onder andere witwaspraktijken en valsheid in geschrifte - aan nog 47 getuigen te willen horen. Door deze getuigen te horen denkt Sulvaran te kunnen aantonen dat de zaak tegen zijn cliënten niets anders dan een politieke vervolging betreft en dat het bewijs dat door het Openbaar Ministerie (OM) wordt gebruikt op onrechtmatige wijze is verkregen. Het OM tekende bezwaar aan tegen 40 van de 47 getuigen en ging uiteindelijk akkoord met 7 getuigen, waaronder ook casinobaas Francesco Corallo. Op woensdag 17 juni om 14.00 uur bepaalt het gerecht of het wordt toegestaan om al deze getuigen te horen.
Volgens Sulvaran is er in het verleden een politieke samenspanning geweest tussen de toenmalige gouverneur Frits Goedgedrag, toenmalige procureur-generaal Dick Piar, oud-hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao Edsel Gumbs en Kenneth Dambroek, het voormalig hoofd van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT). Deze partijen zouden volgens Sulvaran verkeerd hebben gehandeld door hun bevoegdheden te overschrijden en een onderzoek tegen Schotte in te stellen. Aan de hand daarvan zou het onderzoek Babel niet terecht zijn en zou het Openbaar Ministerie in deze niet-ontvankelijk moeten worden verklaard.
Sulvaran: ,,Oud-minister Piet Hein Donner van Koninkrijksrelaties heeft de gouverneur gevraagd de procureur-generaal een onderzoek in te laten lasten naar Schotte - die toen premier was. De PG heeft vervolgens op zijn beurt de toenmalige hoofdofficier van justitie, Gilbert Joubert, hiermee belast die dit onderzoek toen ook heeft uitgevoerd en hiervoor zelfs naar het MOT is gegaan. Later zijn er ook stukken met privé-informatie van Schotte vanuit dit orgaan gelekt. Hierover heeft de pers ook uitvoerig bericht.”
In de lange rij van getuigen die Sulvaran nog wil horen, komen veel bekende namen voor, zoals bijvoorbeeld die van Donner, Goedgedrag, oud-waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede, Piar, Joubert, Gumbs, minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS), woordvoerder van het Openbaar Ministerie Norman Serphos, hoofdofficier van justitie Heiko de Jong, adviseur ten tijde van kabinet MFK/MAN/PS, Douwe Boersema, Statenleden Amerigó Thodé (MFK) en Charles Cooper (MAN), oud-secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, Stella van Rijn, huidig hoofd van de Veiligheidsdienst Michael Romer, Dambroek, advocaat-generaal Anthon van der Schans, Corallo en oud-politicus Paul Rosenmöller (GroenLinks).
Ook onbekende namen werden gisteren genoemd in de getuigenlijst van Sulvaran. Zo wil hij onder andere verschillende verbalisanten horen, evenals bankmedewerkers, landsrechercheurs, werknemers van het OM en werknemers van pompstationketen Vanddis (eigendom van vader Van der Dijs).

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.