Deze week maakte het ministerie van Handel in China bekend dat particuliere bedrijven wordt toegestaan om meer ruwe olie te importeren in 2018.
Het zogenaamde quotum stijgt met 63 procent ofwel 1,1 miljoen vaten per dag. China stelt het 2018-quotum voor particuliere bedrijven vast op 142,42 miljoen metrieke ton ofwel 2,9 miljoen vaten per dag: dit is gelijk is aan 34 procent van de totale import van ruwe olie. De Chinese overheid reguleert olie-importen en stelt daarom een quotum vast dat vervolgens wordt gealloceerd naar bedrijven waaronder particuliere raffinaderijen, meer bekend als ‘teapots’. Met name door toenemende importen van de teapots oversteeg China de VS als grootste olie-importeur in de wereld.
De verhoging van het quotum geeft aan dat consumptie van ‘s werelds grootste energieverbruiker zal groeien. Deze informatie werd bekend in een week waarin de olieprijs al behoorlijk aan het stijgen was, gedreven door speculaties rond het Rusland-Opec-akkoord om de productieverlaging te continueren tot eind volgend jaar. Deze twee partijen die goed zijn voor de grootse olieproductie in de wereld, hebben besloten om samen te werken om de overproductie te remmen. De prijs steeg sinds begin november met 5,4 procent tot 57,17 dollar op vrijdagochtend (zie grafiek).
Het momentum in de olieprijs zal echter sterk afhangen van het vermogen van de wereldeconomie om de (te) veel geproduceerde olie te verbranden. Met de toenemende vraag vanuit China enerzijds en gecontinueerde productieverlaging van Rusland/Opec anderzijds, lijkt de basis voor de olieprijs aan te sterken.
Analisten projecteren dat China de sterkste drijver zal zijn voor de vraag naar olie in de komende jaren en dat de import van ruwe olie door Chinese publieke en private bedrijven alsook oliehandelaren fors zal groeien. Het land bereidt reeds de capaciteit van bestaande raffinaderijen uit en initieert ook nieuwe plants. Rongsheng Petrochemical Co bijvoorbeeld bouwt een 24 miljard dollar raffinaderij op het Zhoushan-eiland in provincie Zhejiang met een capaciteit van circa 400.000 vaten per dag tegen eind 2018 tot het dubbele in 2020. Hengli Group bereidt eveneens een raffinaderij voor met een capaciteit van 20 miljoen ton per jaar in provincie Liaoning.
Inmiddels hebben hedgefondsen enorme futureposities ingenomen (gewed op hogere olieprijs): het is bijna consensus dat het Rusland/Opec-akkoord zal worden verlengd tot eind 2018, hetgeen uiteraard goed zal zijn voor de prijs. Echter, elke teleurstelling zal leiden tot een flinke correctie van de prijs. Het kan goed zijn dat het akkoord wel wordt verlengd, maar voor kortere periode of dat een besluit wordt uitgesteld (zoals verwacht door Citibank).
Het is koffiedikkijken: terwijl China’s dorst voor olie een fundamentele factor is die de prijs kan ondersteunen, kan de uitkomst van de Rusland/Opec-onderhandelingen in combinatie met speculatieve posities van hedgefondsen leiden tot een flinke correctie van het 57,17 dollar per vat-niveau.
Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean