Al het nieuws

Markten worden nog steeds gedreven door het fundamentele thema dat de overheidsbestedingen van de VS, alsmede het begrotingstekort, enorm zullen stijgen, als gevolg waarvan de vraag naar financiering zal toenemen hetgeen de druk op inflatie en rente zal opvoeren. Een renteverhoging in december beschouwt de markt als ‘vrijwel zeker’ en er wordt steeds meer rekening gehouden met een vervolgstap in juni volgend jaar.
Ondertussen stijgt de US-dollar-index, die de sterkte van de dollar meet ten opzichte van belangrijke handelsvaluta’s als euro, GBP, CAD, JPY en is op het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2003 (zie grafiek).
De euro bereikt het laagste punt dit jaar op 1,0550 tegen de dollar, doch herstelde enigszins deze ochtend rond 1,06.
In de opkomende markten zien we de Chinese Yuan dalen tot een acht jaar dieptepunt (6,92 vs de dollar), de Zuid-Afrikaanse rand die voor het eerst herstelt in de drie weken vóór de evaluatie van de credit-rating door Moody's Investors Service (14,14 vs de dollar) en de Indiase roepie dalen tot 69,75 ten opzichte van de dollar. In India had het terugroepen van de 500- en 1000-roepiebiljetten ook een grote impact.
De aandelenmarkten in de VS zijn nog steeds stijgende en de verwachting is dat dit zal voortzetten tot ten minste het einde van het jaar. De sterke Black Friday-verkopen ondersteunen dit positieve sentiment verder. De online verkopen bijvoorbeeld stegen met 13,6 procent ten opzichte van vorig jaar.
De euro wacht nog enige hobbels in de naaste toekomst. Terwijl de ECB het kwantitatieve versoepelingsbeleid (inflatie ongeveer 0,5 procent ten opzichte van de 2 procent doelstelling) voortzet, is de Fed begonnen met enige monetaire verkrapping wat leidt tot hogere dollarrente en aldus een zwakkere euro. Tegelijkertijd zijn er uitdagingen met betrekking tot de Europese Unie: wat wordt het resultaat van het aanstaande referendum in Italië, het effect daarvan op de stabiliteit van de Europese Unie en haar munt. (dit onderwerp zal worden voortgezet).

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.