De Amerikaanse regering onder leiding van Obama heeft de zogenaamde Financial Crisis Inquiry Commission (FCIC) in 2011 ingesteld om de kredietcrisis van 2008 diepgaand te onderzoeken en in het bijzonder de rol die banken hebben gespeeld.
Een van de bevindingen is dat verschillende banken hypotheken hebben verpakt en her-verpakt in complexe afgeleide producten en deze aan beleggers hebben verkocht. De onderliggende hypotheken waren van inferieure kwaliteit. Deze activiteiten hebben de crisis en de instorting van de huizenmarkt die daarop volgde, verergerd. In dat verband zijn verschillende banken ‘schuldig’ bevonden aan de crisis en de Department of Justice (DoJ) heeft deze banken dan ook boetes uitgedeeld.
Gisterochtend werd bekend dat de Deutsche Bank (DB), de grootste bank van Duitsland, een schikking heeft getroffen met de DoJ van maar liefst 7,2 miljard dollar. De initiële eis van de justitiële autoriteiten in september dit jaar was 14 miljard dollar. De grafiek laat zien hoe het aandeel van de DB een dieptepunt bereikte van 10,55 euro per aandeel in die maand. De schikking betreft een boete van 3,1 miljard dollar voor DoJ. Het resterend bedrag van 4,1 miljard dollar zal worden bestemd voor schadevergoeding van consumenten die zijn getroffen door de crisis.
Na de bekendmaking van de schikking, steeg het aandeel met ruim 4 procent: beleggers zijn duidelijk ‘opgelucht’ omdat a: de boete veel lager is dan het initiële eis en b: de DB niet schuldig wordt bevonden aan overtrading van sancties tegen Rusland.
De onzekerheid waarin aandeelhouders verkeerden is ‘opgelost’. De boete heeft wel tot gevolg dat de winst voor belasting voor dit jaar daalt met 1,2 miljard dollar. De rest wordt onttrokken uit speciaal daarvoor bestemde legal-reserves, terwijl het bedrag voor de schadevergoeding over 5 jaar mag worden uitgesmeerd. Sinds begin dit jaar staat het aandeel 20 procent lager. De bank heeft verzekerd dat haar credit rating niet in gevaar komt, zij alle obligatieleningen tijdig zal kunnen betalen en haar bankactiviteiten in de VS niet onder druk staan.
Ook de Credit Suisse maakte vandaag een schikking bekend van 5,28 miljard dollar, waarvan 2,48 miljard dollar bestaat uit een boete aan DoJ en 2,8 miljard dollar bestemd wordt voor schadevergoeding van consumenten. De winst voor belasting van deze bank daalt met 2 miljard dollar. Ook deze bank had voorzieningen getroffen. Ondertussen staat ook Barclays onder druk van de DoJ in een soortgelijke zaak. De DoJ heeft reeds 46 miljard dollar aan boetes geïnd (excl, die van vandaag).
Banken moeten zich in de navolging van de kredietcrisis aan steeds strengere regels houden: vanaf de selectie van de klant tot de producten en diensten die zij mag aanbieden.
Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean