Al het nieuws

Na de initiële paniekreactie op de zogeheten brexit, waarbij het Britse pond alsook aandelen wereldwijd een flinke duik namen, hebben beleggers deze week de risico’s van deze gebeurtenis beter in kaart gebracht en passen hun beleggingsbeleid kennelijk aan. Markten herstellen verder. Beleggers zijn duidelijk van mening dat het risico van brexit veel lager is dan bijvoorbeeld het faillissement van Lehman Brothers, dat leidde tot de kredietcrisis in 2008. De matiging van paniek komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in de zogenaamde volatiliteitsindex (VIX). Volatiliteit in de kapitaalmarkten neemt doorgaans toe met toenemende onzekerheid. Zo piekte de VIX tijdens de financiële crisis rond 80. Na de brexit sprong deze van 17,25 naar 25,76 en is nu weer aan het afnemen.
Gisteren zijn markten verder bijzonder verrast door het sterke arbeidsmarktrapport in de VS: in juni voegt de arbeidsmarkt 287.000 banen toe. Het cijfer overschrijdt de meest optimistische schattingen in de Bloomberg survey (het niveau in mei was 11.000).
Dit rapport zorgt voor veel optimisme met betrekking tot het economisch momentum in de VS en het vertrouwen c.q. risk apetite wordt dan ook ondersteund.
We zien dat bijvoorbeeld goud aan het dalen is. Goud wordt beschouwd als veilige haven, en de vraag ernaar steeg enorm als gevolg van de paniek die ontstond na de brexit.
Ook rendementen van staatsobligaties lijken uit te bodemen. Het 10-jarig rendement van VS-staatsobligaties dat tuimelde na de brexit, stijgt voorzichtig met 2 basispunten, terwijl het 2-jarig rendement met 63 basispunten stijgt. Deze rendementen zijn zeer gevoelig voor het rentebeleid van de Fed alsook renteverwachtingen.
Ten slotte zien we dat beursgenoteerde aandelen, een van de meest risicovolle beleggingen, juist stijgen. De S&P 500 Index stijgt 0,9 procent terwijl de Dow Jones Industrial Average de verliezen als gevolg van brexit weer inhaalt. The Stoxx Europe 600 Index neemt met 1,3 percent toe.
Markten lijken weer rationeel te handelen en het risicobeeld verbetert.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.