Al het nieuws

Van onze redactie

Amsterdam - Beleggers wereldwijd kijken deze week met grote belangstelling naar het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. Woensdag wordt namelijk het belangrijke rentebesluit genomen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de Fed dan voor het eerst sinds 2006 de rente gaan verhogen.

Naar verwachting acht de Fed de Amerikaanse economie robuust genoeg om een renteverhoging aan te kunnen. Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten staat al sinds de financiële crisis van 2008 op het historisch lage peil van 0 tot 0,25 procent. In september besloot de Fed nog af te zien van een renteverhoging, wat als een verrassing kwam op de financiële markten, omdat was verwacht dat de rente die maand al opgekrikt zou worden.

Een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed acht de tijd nu wel rijp voor een rentestap. De meeste economen denken dat de Fed het renteniveau in 's werelds grootste economie zal verhogen tot een niveau van 0,25 tot 0,5 procent. Het rentebesluit wordt woensdag om 20.00 uur Nederlandse tijd naar buiten gebracht, gevolgd door een toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen.

Beleggers zullen het in afwachting van het rentebesluit waarschijnlijk voorzichtig aan doen. Deze week komen verder nog cijfers over de Europese industrie, werkgelegenheid en inflatie. In Duitsland worden gegevens gemeld over het vertrouwen van ondernemers en beleggers in de economie. Uit de VS komen cijfers over onder meer de inflatie, huizenmarkt, industrie en dienstensector.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt deze week gegevens bekend over onder meer de handel, werkloosheid en de consumentenuitgaven. De agenda voor beleggers in Amsterdam is vrijwel leeg.

De olieprijzen kunnen weer op aandacht rekenen nu de laagste niveaus in zeven jaar zijn bereikt. Vrijdag zorgde de aanhoudende daling van de olieprijzen voor fikse verliezen op de beurzen in Europa en New York, waarbij de oliegerelateerde bedrijven het flink moesten ontgelden.

De AEX in Amsterdam eindigde de week 2 procent lager op 429,10 punten. Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 2,4 procent. De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent lager op 17.265,21 punten en de S&P 500 verloor 1,9 procent naar 2012,37 punten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.