Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De ministerraad heeft afgelopen vrijdag 600.000 florin beschikbaar gesteld voor de verslavingszorg. Het geld wordt beschikbaar gesteld aan de Fundacion pa Maneho di Adiccion di Aruba (FMAA). Deze stichting wordt op heel korte termijn samengevoegd met de Sociaal Psychiatrische Dienst (SPD) en vormen samen de nieuwe stichting Hunto. Zij gaan proactief verslaafden op straat benaderen.

F14 ARU 6 ton hulp verslaafdenJustitie-minister Rocco Tjon (MEP) maakte dit gisteren bekend tijdens een persconferentie. De plannen zijn niet nieuw, ze staan in het meerjarenbeleidsplan van het ministerie van Justitie en Sociale Zaken. Daar valt het project ‘Bemoeizorg’ onder. Dit is in 2021 aangekondigd, toen de begroting van 2022 werd behandeld. Nu is dus het budget beschikbaar gesteld.

De stichting Hunto gaat in september van start. Vijf professionals gaan ambulante verslaafden proactief benaderen met het doel om ze in een opvang te plaatsen. De overheid is bezig om een centrum in Meiveld te openen. Daarnaast worden in Centro Colorado vier kamers gerenoveerd, zodat ook daar verslaafden terecht kunnen. Elke kamer in Centro Colorado zal 16 tot 24 bedden tellen. Voor deze renovatie is 100.000 florin beschikbaar.

De plannen zijn uitgewerkt door de stuurgroep GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg), in samenwerking met de Pan Amerikaanse Gezondheids Organisatie (Paho). Tjon kondigde ook aan dat morgen, woensdag, het bouwproject van de stichting Hunto wordt gelanceerd. De SPD en FMAA gaan samen zitten in één gebouw, zodat ze de werkzaamheden en hulpverlening beter kunnen coördineren. Want verslaafden moeten niet alleen de juiste zorg krijgen, maar ook voeding en andere basisbehoeftes. Het gaat om hulpverlening aan kinderen, jongeren en volwassenen.

Vanuit het beroepsveld is behoefte om het gat tussen geestelijke gezondheidszorg en verslaving te dichten. Regelmatig is er sprake van een dubbele diagnostiek, omdat cliënten op meerdere gebieden kampen met problemen. Door te proberen verslaafden van straat te halen en onder te brengen in opvangcentra, wordt hun veiligheid meer gewaarborgd. De buurt heeft geen last meer van ze en dat is ook beter voor het straatbeeld.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.