Al het nieuws

Herziening contracten ziekenhuizen met openbare aanbesteding

Van onze correspondent
Oranjestad - Ziekenhuizen in de regio, in Nederland en in de Verenigde Staten (VS) kunnen vanaf september inschrijven op een openbare aanbesteding van het uitvoeringsorgaan Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV). De Arubaanse verzekeraar gaat de contracten met buitenlandse zorginstellingen in 2023 vernieuwen. Het doel is om kosten te besparen en medische uitzendingen te verbeteren.

AZV2AZV-directeur Edwin Jacobs vertelde gisteren op een persconferentie over het proces om behandelingen van patiënten in het buitenland te verbeteren. Jacobs was recent in Colombia en heeft daar gesprekken gevoerd met de ziekenhuizen waar AZV mee samenwerkt. Ook sprak hij met verschillende patiënten uit Aruba die daar worden behandeld. Jacobs ziet dat patiënten drie knelpunten ervaren en AZV wil deze graag oplossen: het aantal verblijfsdagen, de communicatie met patiënten en het afhandelen van klachten.
De directeur presenteerde cijfers, waaruit blijkt dat de verzekeraar in de eerste helft van dit jaar 19,7 miljoen florin heeft uitgegeven aan medische uitzendingen (niet-covid-gerelateerd) naar Colombia, Nederland en de VS. In diezelfde periode werd 82 procent van alle patiënten naar Colombia gestuurd.
,,Patiënten die we naar Colombia sturen, verblijven gemiddeld 36 dagen in ziekenhuis. Dat is te lang, die periode moet korter kunnen”, vindt Jacobs. Patiënten vinden het niet fijn om zo lang van Aruba weg te zijn, stelt de verzekeraar. De reden dat de verblijfsduur nu zo lang is, heeft er onder andere mee te maken dat patiënten relatief lang moeten wachten voordat ze een afspraak met een specialist hebben en de behandeling kan worden gestart.
Jacobs licht toe: ,,Ze worden door ons uitgezonden, komen in het hotel aan, melden zich in het ziekenhuis en dan duurt het soms nog dagen voordat ze de afspraak hebben. Patiënten ervaren dit als vervelend.” AZV wil dat de ziekenhuizen die meedoen aan de openbare aanbesteding, bij hun plannen rekening houden met de voorbereidingen die moeten worden getroffen. Zoals het laten maken van foto’s en aanvullende testen doen. De screening van een patiënt kan plaatsvinden voordat ze vanuit Aruba vertrekken.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.