Al het nieuws

Minister van Justitie spreekt van ‘politiek gemotiveerd geweld’

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Op Sint Maarten is Olivier Arrindell gewond geraakt bij een aanslag op zijn leven. Zijn vrouw Sabine overleefde de aanslag niet. Dat wordt door de Sint Maartense regering gemeld, en heeft inmiddels ook de Nederlandse media gehaald.

SXMArrindellArrindell is sinds kort politicus omdat hij voor de aanstaande verkiezingen op 19 augustus de politieke partij Oualichi Movement for Change (OMC) opgericht heeft. Hij is overigens niet onomstreden. November vorig jaar spande toenmalig premier Silveria Jacobs (National Alliance, NA) een rechtszaak tegen hem aan wegens laster. De beschuldigingen aan haar adres zouden volgens haar voortkomen uit zijn politieke aspiraties. ,,Hij wil geëerd worden met een straat, een standbeeld, hij wil een ministerie leiden, Winair bezitten en ‘machtig’ zijn”, zo voerde zij vorig jaar aan. Ze had het over de ‘maniakale uitlatingen’ van Arrindell, die opruiend en leugenachtig zijn en ‘een gevaarlijk precedent scheppen als dit door de rechtbank wordt toegestaan’. Daar werd hem opgedragen alles terug te nemen en kreeg hij een dwangsom opgelegd als hij zou doorgaan met zijn uitspraken. ,,Dat schrok Arrindell niet af. Sterker nog, hij kondigde aan mee te doen aan de verkiezingen met zijn nieuwe partij”, zo meldt de NOS.
Op Curaçao is hij bekend vanwege luchtvaartmaatschappij AVA Airways waarvoor hij als eigenaar, samen met MAN-politicus Giovanni Atalita, in 2015 van de toenmalige minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer, geen economische vergunning kreeg. Het kwam tot een rechtszaak waarbij AVA Airways als advocaat Chester Peterson in de arm nam. Ook VVRP-opvolgers Zita Jesus-Leito en de toenmalige minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Steven Martina zagen geen heil in AVA Airways.
De afwijzing was volgens Camelia-Römer destijds ‘om gegronde redenen’. Uit een forensisch rapport zou blijken dat de aangeleverde documenten ‘naar een hoge mate van waarschijnlijkheid niet authentiek zijn’, zo tekende deze krant indertijd op.
De Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit bracht een negatief advies uit. De Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) bestudeerde het bedrijfsplan en concludeerde dat een garantie van 49,7 miljoen gulden moest kunnen worden gegeven voordat de vergunning kon worden afgegeven. De Centrale Bank, ten slotte, stelde het overleggen van een ‘Irrevocable Letter of Credit’ als eis. Aan beide voorwaarden heeft AVA Airways nooit voldaan. Arrindell is geboren op het Franse deel van het eiland. Later is gebleken dat de luchtvaartmaatschappij was uitgeweken naar de Dominicaanse Republiek.
De Sint Maartense ochtendkrant The Daily Herald (TDH) doet verslag van het incident van woensdagavond en schrijft: ,,Controversieel politicus en leider van de OMC Olivier Arrindell werd woensdagavond neergeschoten in het Maho-gebied. Hij werd met een ambulance naar het Sint Maarten Medical Center (SMMC) gebracht, maar het is onduidelijk hoe ernstig zijn verwondingen zijn. Een video die op sociale media circuleert, toont Arrindell met een bebloed shirt, zeggend: ,,Mensen, ik ben neergeschoten. Ze hebben geprobeerd me te vermoorden. Dit is serieus. Kijk naar mijn vrouw in de auto. Kijk naar mijn vrouw.”
Naast Arrindell en zijn vrouw zou ook OMC-kandidaat nummer 18 Laurence Lake een van de slachtoffers zijn.
Arrindell beschuldigt drie politiek leiders van de aanslag, maar volgens TDH heeft de politie nog geen motief voor ‘de ogenschijnlijke moordaanslag op Arrindell’. De krant spreekt verschillende politici. ,,Politiek gemotiveerd geweld van welke aard dan ook heeft absoluut geen plaats op ons vredelievend Sint Maarten. Dit is niet wie wij zijn. Ik veroordeel geweld in alle vormen”, aldus voormalig premier Jacobs. Leider van de Democratische Partij (DP) Sarah Wescot-Williams veroordeelt eveneens wat zij noemt een ‘zinloze daad van geweld tegen politici en burgers’.
Parlementslid en leider van de Party for Progress (PFP) Melissa Gumbs zegt dat haar partij ‘alle vormen van en oproepen tot politiek geweld uit welke bron dan ook veroordeelt’.
Leider van de United People’s Party (UPP) Omar Ottley: ,,De gemeenschap van Sint Maarten is opnieuw opgeschrikt door een zinloos incident van wapengeweld.”
,,Mijn diepste condoleances aan allen die door deze tragedie zijn getroffen. Geen enkel type geweld heeft onder welke omstandigheid dan ook een plaats op Sint Maarten”, was de eerste reactie van demissionair premier Luc Mercelina (URSM) direct na het incident. ,,We mogen niet toestaan dat dit soort geweld genormaliseerd wordt.” Hij kondigde een nationale toespraak aan.
Tien dagen geleden nog gaf demissionair vicepremier Patrice Gumbs (PFP) een persverklaring uit waarin hij partijleiders opriep een vreedzame campagne te voeren in de aanloop naar de vervroegde verkiezingen op 19 augustus.
Bij de NOS staat nog dat ‘zakenman Arrindell’ met zijn nieuwe partij ‘corruptie, nepotisme en vriendjespolitiek bij de regering van Sint Maarten wil aanpakken en elimineren.

Justitieminister vraagt om assistentie...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.