Al het nieuws

Door Ronald van Raak

Intimidatie is niet nieuw op het eiland
Het was een opmerkelijke ontmoeting, vrijdagmiddag op de Nelly Winkelschool op Curaçao. De Nederlandse journalist Dick Drayer liep de Curaçaose minister Marvelyne Wiels tegen het lijf, begroette haar (,,Dag mevrouw Wiels. Alles goed?”), waarna de minister een slaande beweging maakte en haar lijfwachten de journalist met geweld verwijderden, waarbij ook een stomp werd uitgedeeld. Je zou het niet geloven, als niet de volgende foto en audio-opname waren gemaakt.
Mevrouw Wiels is niet zomaar een minister, zij zit namens Curaçao in de Rijksministerraad, de ministerraad van het Koninkrijk, die wordt voorgezeten door premier Rutte. Mevrouw Wiels is ook een minister die onder vuur ligt, eerder bleek dat zij bij haar aanstelling had gelogen over haar loopbaan en haar cv, maar premier Rutte geen mogelijkheden had om daartegen op te treden. Maar mevrouw Wiels blijft een minister met aanzien, zij is de zus van de populaire politicus Helmin Wiels, die in mei vorig jaar op brute wijze om het leven werd gebracht.
In de Curaçaose media zei mevrouw Wiels dat Dick Drayer haar had bedreigd. Hij zou ‘Ik maak je af’ hebben gezegd, maar uit de opname blijkt dat dit helemaal niet waar is. ,,Het kan wel zijn dat hij op zoek is naar een pak rammel, maar dat krijgt hij niet van mij”, verklaarde de minister na afloop. Nee, dat pak rammel kreeg Dick Drayer van haar lijfwachten, die de journalist al eerder hadden gevolgd. ,,Curaçao moet het verder met hem afhandelen”, verklaarde de minister ook nog dreigend voor de lokale radio.
In de Curaçaose politiek heerst al een aantal jaren een sfeer van angst en intimidatie. Het was Helmin Wiels die leek te willen breken met deze traditie, totdat hij werd vermoord, een gebeurtenis die nog steeds een diepe wond trekt door de Curaçaose samenleving. Minister Marvelyne Wiels zou een belangrijke rol kunnen spelen om deze politiek te doorbreken. De gebeurtenissen van vorige week vrijdag laten echter zien dat zij vooral onderdeel is van het probleem.
Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP. Deze column verscheen op The Post Online

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).