Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De ‘noodkreet’ van het Medisch Staf Bestuur (MSB) van het Curaçao Medical Center (CMC) eerder deze week in een open brief, wordt ook gedeeld door de Vereniging Medische Professionals in Loondienst Curaçao (VMPiLC), zo laat voorzitter Vanessa Marcha desgevraagd weten aan deze krant.

VMPilCDe open brief, die MSB als een bijna pagina vullende advertentie plaatste in onder meer het Antilliaans Dagblad, is gericht aan ‘alle inwoners van Curaçao’ en is volgens het MSB geschreven omdat het de bevolking deelgenoot wil maken van zijn grote zorgen over de toekomst van de ziekenhuiszorg op Curaçao. ,,Zoals het er nu uitziet kan al die zorg na 2024 aannemelijk niet meer worden geleverd”, is het weinig positieve vooruitzicht dat wordt geschetst.
Als oorzaak wordt genoemd de Landsverordening normering topinkomens (LNT).
,,Curaçao heeft, als enig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, besloten dat de LNT per december aanstaande, ook geldt voor medisch specialisten in loondienst van het CMC”, zo is in de brief te lezen.
Het MSB vervolgt: ,,Wij als dokters vinden dat we hierdoor beperkt worden in ons functioneren als arts en zijn bang onze autonomie te verliezen bij het uitoefenen van ons vak. We kunnen in deze situatie niet het niveau van zorg, innovatie, onderwijs en onderzoek bereiken dat we graag willen blijven leveren.”
Vervolgens wordt er melding gemaakt van ‘meerdere specialisten’ die hierdoor in de afgelopen maanden zouden zijn vertrokken. Ook zou het ‘zeer moeilijk’ blijken te zijn om goede medisch specialisten naar het CMC te halen en ook voor basisartsen zou het niet aantrekkelijk genoeg meer zijn om op Curaçao te komen werken. ,,Dit draagt bij aan een ernstig tekort aan dokters. Het gevolg is dat medisch specialisten nog minder tijd hebben voor o.a. poliklinische werkzaamheden en complexe behandelingen”, aldus het MSB in zijn brief.
Bovendien zouden door deze problematiek de wachttijden voor zowel operaties als voor een eerste poliklinisch bezoek naar verwachting ‘op korte termijn onaanvaardbaar hoog worden’, zou de regiofunctie van het CMC niet meer in volle omvang uitgeoefend kunnen worden, en zou ‘complexe problematiek meer worden uitgezonden naar het buitenland door een tekort aan gekwalificeerde en optimaal opgeleide dokters, wat leidt tot een (veel) duurdere gezondheidszorg’.
De brief wordt afgesloten met een oproep: ,,Wij roepen de zittende regering bij dezen op om samen met ons te komen tot een échte, structurele en langdurige oplossing. Het is tenslotte in ieders belang dat alle mensen op Curaçao gegarandeerd zijn van hoogwaardige ziekenhuiszorg.” De noodkreet is ondertekend door Stef Bakker, neuroloog en MSB-voorzitter, en Sepp Theunissen, anesthesist en lid van het MSB, en verzonden ‘mede namens alle zeer bezorgde CMC-dokters’.
,,We bevestigen de genoemde feiten en hopen dat de overheid en overige stakeholders alsnog het nodige zullen doen om dit doemscenario te voorkomen”, luidt de even korte als duidelijke reactie van VMPiLC-voorzitter Marcha.

Minister en Inspecteur blijven stil...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.