Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De Huisartsenpost (HAP) is overhaast ingevoerd. Hierdoor worstelen de werkzame artsen momenteel om patiënten op een verantwoorde wijze zowel op te vangen als te behandelen. Een reorganisatie van deze post is nu al vereist”, aldus PAR-Statenlid Quincy Girigorie.

F07 HAPDe fractievoorzitter van de oppositiepartij beticht minister Javier Silvania (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) van ‘overhaaste beslissingen ter invoering van de HAP’. Dit doet hij in een brief bevattende vijftien vragen over de artsenwacht in Otrobanda.

,,Sinds de opening van de HAP ongeveer drie maanden geleden, zijn er verschillende gevallen geweest waarbij zowel huisartsen, medewerkers van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Curaçao Medical Center (CMC) en patiënten klagen over het functioneren en de interventies in de post”, stelt Girigorie.

De PAR-parlementariër vindt dat er snel een evaluatie dient plaats te vinden. ,,Om de HAP alsnog effectief te laten zijn, dient er met onder meer de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV), het CMC en de Vereniging van Medische Specialisten Curaçao (VMSC) om de tafel gezeten te worden. Dit is om een verantwoorde doorstroom van ervaring en kennis binnen de artsenwacht te waarborgen. Op deze manier kunnen de HAP-artsen zich ook blijven ontwikkelen en de zorgkwaliteit garanderen.”

Girigorie voegt eraan toe dat de keuze van Silvania om de HAP te isoleren van de huisartsen, duidelijk van invloed is op de effectiviteit van de artsenwacht. Zo wil hij weten hoeveel artsen werkzaam zijn bij de HAP. Ook vraagt hij naar hun opleiding en specialisatie tot huisarts. In dit verband wil hij weten of de minister voorkeur geeft aan basis- of huisartsen voor de HAP.

Verder vraagt het PAR-Statenlid of Silvania kan aangeven hoeveel jaar ervaring de HAP-artsen hebben en of hij een opleidingsplan heeft. Als dit het geval is, wil Girigorie weten wie opdraait voor de dekking van de opleidingskosten. Tot slot vraagt hij waarom de GMN-minister ervoor gekozen heeft om het aantal huisartsen in de HAP te beperken en alleen een kleine groep te gebruiken. Dit staat in contrast met wat de HAP-website zegt, want daar staat op dat er 81 huisartsen aangesloten zijn bij deze post, na te zijn begonnen met zestien. Het zijn dezelfde huisartsen die aangesloten zijn bij de CHV en die tot vorig jaar ook avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW) hebben gedraaid.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.