Al het nieuws

Oud-partijgenoot noemt hem daarin ‘special advisor’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een mail van september 2022 aan de FKP-directie (Fundashon Kas Popular) die tevens gericht is aan de wegens corruptie veroordeelde voormalig MFK-premier Gerrit Schotte, heeft in het weekend geleid tot ophef.

FKPSchotteVooral nadat vlak hiervoor bekend was geworden dat bij FKP de positie van financieel directeur Peter Bongers onzeker is geworden. In hoeverre er een verband bestaat is onduidelijk. De financieel directeur staat als registeraccountant bekend als iemand die ‘geen gesjoemel tolereert met integriteit’.
Al tijden zijn er onbevestigde berichten over de rol van Schotte ten aanzien van de overheidsstichting voor sociale volkshuisvesting. Deze werden echter ontkracht of ontkend. FKP-directeur Arthur Con verwees in dit verband eerder naar het bedrijf Hospitality Development & More (HD&M) van Rudney Garmes, waarmee FKP samenwerkt. Garmes is ook voormalig MFK-politicus.
De mail is van Garmes en gericht aan FKP-bestuurders Con en Bongers, alsmede aan een functionaris die nauw betrokken is bij het Wechi-woningbouwproject, jurist Danielle Palm, Roderick Lucia van Building Depot en Gerrit Schotte.
De betrokkenen worden gefeliciteerd met het bereiken van een mijlpaal, waarvoor op dat moment een overeenkomst is getekend. De Wechi-medewerker wordt bedankt voor haar inspanningen. Dan volgt een passage die op Schotte slaat:
,,We thank our special advisor Mr. Gerrit Schotte, that has brought to the table his exceptional knowledge, skills and determination to make this project what it is today”, schrijft Garmes, waarbij het onduidelijk is of Schotte een ‘speciale adviseur’ is van FKP of van Hospitality Development & More. In beide gevallen lijkt de oud-premier wel nauw betrokken bij FKP(-projecten). Garmes beschrijft zichzelf in de mail als ‘coordinator of all you special people’.
De politieke oppositie maakt zich zorgen: ,,Er gaan dingen niet goed bij FKP en jammer genoeg is er géén goed zicht op de financiën van de stichting, wat FKP kwetsbaar maakt voor corruptie”, zegt PAR-Statenlid Ana-Maria Pauletta. ,,Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen, want het gaat bij FKP om geld en bezit van de gemeenschap die gevaar lopen.”
Zaterdag berichtte deze krant dat het rommelt bij Fundashon Kas Popular en dat de raad van commissarissen (RvC) wil dat financieel directeur Bongers opstapt. De cfo kwam pas in 2021 bij FKP in dienst na een carrière in de bancaire sector.
Er lag een behoorlijke uitdaging bij zijn aantreden. De stichting had grote achterstanden in de jaarrekeningen. Minister Charles Cooper (MFK), verantwoordelijk voor FKP, had destijds overigens grote moeite met ‘makamba’ Bongers, die hier al ruim een kwart eeuw woont en werkt.
Pauletta (PAR) wijst erop dat Cooper eerder in de Staten heeft verklaard dat Schotte geen adviseur is van of anderszins betrokken bij FKP. ,,Dat blijkt dus onjuist”, constateert de parlementariër op basis van de mail, die spreekt van ‘special advisor’ in relatie tot de overheidsstichting.
Volgens sommigen fungeert Garmes als ‘front’ voor Schotte. HD&M werd opgericht in mei 2020 en heeft als doelstelling ‘onderwijs en training, bedrijfseconomisch en bedrijfsorganisatorisch adviesbureau, exploitatie van en handel in onroerende goederen’.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.