Al het nieuws

Andere landen gebruiken negatieve publiciteit LOK-wet

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er zijn andere landen die lonken naar het ontwikkelen van een online gamingsector en inspringen op de negatieve publiciteit rond de concept-Landsverordening op de kansspelen (LOK) op Curaçao.

onlinegamingZo anticipeert het eiland Anjouan (deelstaat van de Comoren) al op de LOK-wetgeving. ,,Het land is uit het niets opgekomen en heeft geen lokale substance-eisen”, zo legt Glenn Rellum uit van trustkantoor Decc, die gisteren in de Staten een technische briefing gaf namens de Stichting Unie Trustkantoor Curaçao.
In de nieuwe Curaçaose wetgeving worden de eisen aangescherpt zoals kostprijzen voor starters in de gamingsector en de verplichting een kantoor te houden op Curaçao met ten minste één persoon in dienst. Maar ook het Canadese Kanawake zonder substance-eisen en Costa Rica waar met crypto betaald kan worden, zijn gevreesde kapers op de kust. Sterker nog, zo voert Rellum aan: ,,Andere jurisdicties zoals Anjouran en Isle of Man bieden openlijk hun licenties aan met leuzen als ‘De Curaçaose Gambling-sector is onzeker dus kom bij ons voor een licentie’. En daarmee loopt Curaçao het risico om naar schatting 400 van de 1.000 licentiehouders te verliezen. Met een verlies van 200 directe en 300 indirecte banen, zo is in de Staten aangevoerd.
Een ander gevaar is het onderbrengen van de licentiehouders bij de Gaming Control Board (GCB). Volgens Rellum is er te weinig expertise en mankracht bij de GCB aanwezig en worden taken uitbesteed aan concurrerende jurisdicties zoals Malta en Georgië, landen die zelf belangen hebben in de sector. ,,Uitbesteding zal onverhoopt leiden tot oneerlijke concurrentie. Buitenlanders mogen ons wel hier komen opleiden, maar het werk zelf moet niet naar het buitenland gaan”, zo wordt dan ook met klem aangevoerd. Een ander gevaar is dat de GCB straks de sublicenties gaat afgeven voor een veel te hoog bedrag. Rellum berekent dat dit bedrag met 400 procent is gestegen van 22.500 gulden naar 120.000 gulden. De vraag kan opgeworpen worden waarom Curaçao niet zulke hoge prijzen kan vragen en Malta of Isle of Man wel? Daarover wordt in de Staten uitgelegd dat Malta het voordeel heeft als land binnen de Europese Unie de sublicentiehouders een Europese bankrekening te kunnen bieden. Isle of Man is als Engelse jurisdictie bekend om de strenge controle waardoor het eiland veel vertrouwen geniet. Curaçao moet het dus hebben van de lagere kosten om de concurrentie aan te kunnen, zo wordt aangevoerd. Tot nu toe profiteert Curaçao hiervan want, zo blijkt, Curaçao is sterk in de uitgifte van online gambling-vergunningen en heeft hier 40 procent van het wereld-marktaandeel in. Een groot deel bestaat uit starters. ,,En de LOK wil nu juist deze starters strenger aanpakken, waardoor zij nu andere opties onderzoeken”, aldus de spreker in de Staten.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.