Al het nieuws

Bedrijf met Hongkong als thuisbasis nieuwe preferred partner voor Isla

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Oryx Petroleum Group uit Hongkong is de nieuwe voorkeurskandidaat om partner te worden bij de exploitatie van de Isla-raffinaderij.

OryxZo is gisteravond officieel bekendgemaakt door Refineria di Kòrsou (RdK), het staatsbedrijf dat namens het Land Curaçao eigenaar is van de Isla-terreinen en ook al enige jaren belast is met de zoektocht naar een nieuwe exploitant, nadat PdVSA uit Venezuela hier eind 2019 officieel mee stopte.
Er zijn al talloze pogingen gedaan een goede partner te vinden, maar alle mislukten tot nu toe. Nu gaan RdK en de regering-Pisas in zee met Oryx Petroleum. Voor de meesten geen grote naam of speler, maar volgens RdK een groep met plannen om te investeren in Latijns-Amerika en de regio. Het bedrijf heeft volgens RdK ruime ervaring op het terrein van overnames in de sector van ruwe olie en gas (upstream, midstream en downstream), evenals in de sector van duurzame energie.
Met Oryx Petroleum Limited heeft RdK nu een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om de nieuwe strategische partner te worden bij het beheer en het runnen van de raffinaderij en van de olieterminal bij Bullenbaai.
Het MoU geeft aan op welke wijze RdK het due diligence-onderzoek zal uitvoeren, terwijl Oryx de mogelijkheid krijgt om zowel technische inspecties uit te voeren als de zogeheten dataroom van RdK te raadplegen. Het MoU geeft gestructureerd aan hoe partijen al onderhandelend ernaartoe werken om tot een mogelijke finale overeenkomst te komen, zo formuleert RdK het voorzichtig.
Na daartoe een uitnodiging te hebben doen uitgaan op 26 juni jongstleden, heeft RdK naar eigen zeggen antwoorden ontvangen van negentien geïnteresseerde partijen. Zeven daarvan belandden op de shortlist, daartoe geselecteerd op basis van aanvullende informatie. Van deze zeven is Oryx als beste uit de bus gekomen.
Conform het mandaat van de MFK/PNP-regering, blijft de RdK-directie erin geloven dat het mogelijk moet zijn een goede exploitant te vinden en daarom blijft RdK zich inzetten om dit te realiseren.
Op de website oryxpetrol.com meldt het bedrijf over zichzelf: ,,We invest. We manage. We operate.” De focus is gericht op de acquisitie en het management. Oryx richt zich daarbij op energiebedrijven die in financiële nood verkeren, die onmiddellijk zullen profiteren van een kapitaalinjectie en verbeterd beheer.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.