Al het nieuws

Vertrekkend voorzitter drukte stempel op Chata

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Scheidend Chata-voorzitter Hans Slier was gisteren in een feeststemming. In zijn afscheidsrede tijdens de algemene ledenvergadering bij het Renaissance Resort stond de hotelier stil bij de successen van de hospitalitysector.
De hospitality-industrie op Curaçao staat er zelfs beter voor dan ooit. En dat mag volgens Slier gevierd worden.

slierNa acht jaar in het bestuur van Chata, waarvan zes als voorzitter, heeft Slier besloten te stoppen. ,,In die zes jaar hebben we met elkaar enorm veel bereikt voor de hospitality-industrie. Eigenlijk zijn alle doelstellingen die ik had toen ik aan dit voorzitterschap begon bereikt, en dus is dit een goed en mooi moment om te stoppen”, zei Slier, die zijn stempel heeft gezet op de organisatie.
,,Niet alleen hebben we de moeilijkste periode in de geschiedenis van de hospitality-industrie - de coronacrisis - glansrijk doorstaan en overwonnen, we zijn er zelfs sterker dan ooit uit teruggekomen en dat binnen een jaar.”
Toen hij zes jaar geleden aantrad als voorzitter was de sector enorm verdeeld en was er nagenoeg geen samenwerking. Zo werkten de hotels die gericht waren op de Amerikaanse markt en de hotels die gericht waren op de Nederlandse markt niet samen. Maar ook was er geen samenwerking tussen de Chata en de CTB. ,,Ook de band met andere stakeholders en de overheid was verre van optimaal. Ik zag direct dat wij alleen door met elkaar en met alle stakeholders samen te werken grote stappen vooruit konden maken.”
In zijn ogen waren er ook geen echte tegengestelde belangen. ,,Immers, indien bijvoorbeeld de hotels die zich richten op de Amerikaanse markt bijna leegstaan dan zullen zij hun hotelkamers ‘dumpen’ op de Nederlandse markt waardoor de hotels die zich richten op de Nederlandse markt het ook slechter gaan doen en vice versa. En dat is niet goed. Wij moeten onze energie niet naar binnen richten om elkaar te bestrijden, maar wij moeten onze energie naar buiten richten om samen met elkaar heel veel mooie dingen te bereiken.”
De samenwerking is uiteindelijk ook wat Chata sterker heeft gemaakt en diende als motor achter alle mijlpalen die de organisatie de afgelopen zes jaren heeft bereikt. Een daarvan is het Memorandum of Understanding (MoU) dat is getekend tussen CTB en Chata. Slier: ,,We gingen weliswaar voor een Curaçao Tourism Authority, maar dat bleek in deze regeerperiode niet haalbaar en met het getekende MoU kunnen we exact hetzelfde bereiken.” De Papagayo-eigenaar noemde ook de enorme uitbreiding van het aantal vluchten, met name op de Noord-Amerikaanse markt, maar ook met Brazilië. ,,En met de komst van Corendon als derde luchtvaartmaatschappij uit Nederland hebben we ook in die markt met een enorm ‘game changer’ te maken.” Verder somde hij de stijging van de ‘Average Daily Rate’ en de ‘Revenu Per Available Room’ als gevolg van het gekozen beleid, maar ook de reorganisatie van Chata. ,,Dit wordt meer een ‘lean and mean’-organisatie bestaande uit drie professionals die zich richten op een optimale belangenbehartiging van de hospitality-industrie met als focuspunten: lobbyen, informatieverstrekking en destination marketing.”
Slier, die al vaker zijn zorgen uitte over de vergrijzing op Curaçao, de werkloosheid en starre arbeidsmigratieregelgeving, eindigde zijn toespraak met een uitdaging voor de politici. ,,Kom met een keiharde aanpak van illegale ondernemers en werknemers. Legaliseer zoveel mogelijk de mensen die hier illegaal verblijven. Zodat ze van illegale gebruikers van ons mooie eiland gewaardeerde bijdragers worden. En stap uit uw comfortzone en kom met een vooruitstrevend en ‘bold’ migratiebeleid voor het te laat is voor ons ‘Dushi Kòrsou’.”
Sliers opvolger is nog niet bekend. Gisteren werd het nieuwe bestuur gekozen. Bij de eerstvolgende bestuursvergadering kiezen de leden onderling wie de functie van voorzitter, secretaris en penningmeester vervullen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.