Al het nieuws

‘Minister doet Curaçaose onlinegamingsector de das om’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Door de ‘onemanshow’ van de minister, gebrek aan professionalisme en transparantie, een sterke perceptie van belangenverstrengeling, onduidelijkheid en rechtsonzekerheid en een nieuwe conceptwet die onrealistische eisen stelt aan de vergunninghouders, is het aannemelijk dat de online gaming-sector op Curaçao het zo niet zal redden.”

ICELondonZo begint een ‘pers-statement stakeholders online gaming-sector’, dat in het weekend via WhatsApp rondging. Wie de exacte afzenders zijn is niet duidelijk. Maar het lijkt te gaan om lokale ondernemingen actief in de online gaming-sector, waaronder masterlicentiehouders en trustkantoren.
Al ten tijde van ICE London van 7 tot 9 februari, de grootste vakbeurs ter wereld op het gebied van online gaming, kondigde deze krant aan dat de sector voornemens was met een ‘verklaring’ te komen.
In het statement wordt ingegaan op het optreden van minister Javier Silvania (MFK) tijdens ICE London, waar het ministerie van Financiën voor het eerst een eigen stand had. ,,Naar eigen zeggen heeft de minister dit platform gekozen om voor het eerst openbaar de details van de voorgenomen wetswijzigingen (terzake online gaming) van Curaçao kenbaar te maken”, aldus de verklaring die nu rondgaat.
,,Het gebrek aan transparantie in de aanloop naar de ‘roadshow’ van de minister bij ICE is kenmerkend voor zijn aanpak van de hervormingen in de Curaçaose online gaming-industrie. De voorbereidingen werden strikt geheimgehouden. Geen enkele lokale stakeholder was voorafgaand hierover geïnformeerd, hetgeen als uitermate opvallend kan worden opgevat.”
Immers, zo vervolgt het statement. ,,De minister gaat prat op zijn zogenaamde overleg met de stakeholders in de online gaming-sector over de hervorming van deze sector, waarover hij regelmatig breed uitmeet in de (sociale) media. De bij ICE London aanwezige (sub-)licentiehouders, trustbedrijven en andere stakeholders waren echter geen van allen voorafgaand op de hoogte gebracht van de ‘keynote’ van de minister noch van de geplande stand van Curaçao bij ICE. Zelfs niet informeel via zijn sociale media. Zij werden door zakelijke relaties op ICE totaal verrast met de mededeling dat Curaçao met een heel mooie stand was vertegenwoordigd.”
Er kan volgens de opstellers van de verklaring ‘niet anders geconcludeerd worden dan dat ICE London 2023 voor minister Silvania een ‘onemanshow’ betrof, waarbij hij, om wat voor reden dan ook, geen heil zag in het delen met anderen van het, naar eigen zeggen, historische moment en het podium’.
,,Hij zag ook geen heil in een representatieve vertegenwoordiging van de Curaçaose online gaming-sector bij de stand van Curaçao, althans de stand van zijn ministerie, dat dan zou bestaan uit de op dat gebied actieve trustkantoren en huidige masterlicentiehouders.”
Het feit dat de grote stand van Curaçao op naam stond van het ministerie van Financiën en niet op naam van het Land Curaçao, roept volgens de stakeholders ‘ook vraagtekens op’. ,,De minister van Financiën kan een voorbeeld nemen aan de toerismesector, waarin een public-private partnership is aangegaan om zo de positie van Curaçao te versterken en de kans op slagen te vergroten. De resultaten van de Curaçaose toerismesector spreken voor zich.”
De geheimzinnigheid rond de voorbereidingen van de minister op ICE London 2023 en het karakter van zijn onemanshow aldaar krijgen volgens (een deel van) de sector ‘een andere dimensie’ door het feit dat de minister het nodig achtte om op de folder, die bij de stand van zijn ministerie werd uitgedeeld, zijn persoonlijk gmail-account als contactpunt op te nemen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
,,Alle circa 500 bezoekers kunnen hem aldus via het voornoemd persoonlijke e-mailadres benaderen. Wat gebeurt er met de vergaarde contacten en informatie als de heer Silvania minister af is? Waarom is niet een officieel e-mailadres van de overheid (bijvoorbeeld Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of de GCB (bijvoorbeeld Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) hiervoor gebruikt?”
Het roept vragen op over de werkelijke bedoelingen van de minister in het hervormingstraject van de online gaming-sector, aldus de verklaring. ,,Het versterkt de indruk dat er sprake is van een zekere marktpositionering, belangenverstrengeling en beoogde concurrentievervalsing.”

‘Minister met LOK voorbarig’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.