Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vier leden van de beruchte Curaçaose gang en criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS) hebben gisteren hoge straffen opgelegd gekregen van respectievelijk 14, 8 en 6 jaar en de laatste van 21 maanden.

pgpnlsnewDe vier maakten vanaf 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezighield met drugshandel, geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord, en het witwassen van criminele winsten. Het gerecht heeft de getapte gesprekken in de Nederlandse opsporingsonderzoeken rechtmatig bevonden en die konden dus gebruikt worden als bewijs. Het gaat om zogenoemde Pretty Good Privacy (PGP)-gesprekken.
Dit is een netwerk dat gebruikmaakt van specifieke encryptiesoftware waarmee gebruikers, vaak criminelen, via aangepaste mobiele telefoontoestellen berichten versturen.
Het Hof van Justitie informeert over de vonnissen: ,,Het gerecht heeft de 42-jarige R.L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar voor zijn deelname aan de organisatie, het uitlokken van een moordaanslag op het Franse deel van Sint Maarten en het vervoeren van twee partijen van in totaal 200 kilo cocaïne vanuit het Caribisch gebied naar Frankrijk.” De man is vrijgesproken van het uitlokken van de liquidatie van een andere persoon, omdat zijn aandeel niet in verband kan worden gebracht met de uiteindelijke aanslag. Daarom wordt hem uiteindelijk een lagere straf opgelegd dan de 22 jaar die door de officier van justitie was geëist. Het bij L. aangetroffen geldbedrag wordt verbeurdverklaard.
De 50-jarige C.L. kreeg acht jaar opgelegd vanwege zijn rol als financiële man van de organisatie. ,,Hij beheerde de opbrengsten van de drugshandel en kocht daarmee onder meer onroerend goed op Curaçao. Ook was hij betrokken bij drugshandel. Er zijn in de loop der jaren vele miljoenen door zijn handen gegaan. Zijn woning, een auto, sieraden en geld worden verbeurdverklaard. De officier van justitie heeft tegen hem ook nog een vordering tot ontneming aangekondigd. Deze zal op een later moment worden behandeld”, aldus het Hof.
De 37-jarige S.P. is voor haar deelname aan de organisatie veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Zij heeft de afpersing van een zakenman uitgelokt. Ook was zij betrokken bij drugshandel en bij de betaling van de schutters van een geslaagde moordaanslag op het Nederlandse deel van Sint Maarten. De aanslag was op een persoon die er door de organisatie van werd verdacht betrokken te zijn bij de moord op de vriendin van een van de NLS-leiders. Van de uitlokking van die moordaanslag zelf wordt P. vrijgesproken, omdat niet kan worden bewezen dat zij vooraf wist dat die moordaanslag zou plaatsvinden. Het Hof: ,,Ook haar straf is daarom lager dan de 14 jaar die door de officier van justitie was geëist.”
Tot slot kreeg de 35-jarige A.E. 21 maanden voor zijn deelname aan de organisatie en witwassen. ,,Hij bracht geld rond om te voorzien in het levensonderhoud van gevangengenomen leden van de organisatie en familieleden en vrienden. Het bij hem aangetroffen geldbedrag wordt verbeurdverklaard.” De veroordeelde was in de loop van het proces in vrijheid gesteld. Gelet op de hoogte van zijn straf hoeft hij niet terug naar de gevangenis. De andere drie veroordeelden blijven gedetineerd in afwachting van eventueel hoger beroep.