Al het nieuws

Jandino: Met hemelpoort en ‘stairway to heaven’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Natuurpark Hòfi Mango gaat op 17 september open voor het grote publiek. Wat er die dag precies gaat gebeuren is een verrassing, maar eigenaar Jandino Asporaat belooft een ‘grootse viering als een compliment aan het park’.

hofimangoIn april dit jaar gingen de deuren van Hòfi Mango in Santa Cruz al op een kier voor rondleidingen op uitnodiging. De opening die eerder in juli was gepland, is nu bepaald op 17 september. De organisatie kan dan flink uitpakken, zegt Asporaat vanuit Nederland in gesprek met het  Antilliaans Dagblad. In september zijn de belangrijkste attracties in Hòfi Mango, vernoemd naar het unieke mangobos met driehonderd jaar oude bomen, aangelegd of gerenoveerd. De voormalige distilleerderij bijvoorbeeld en de suikermolen. De tuinen: een met palmen en een met cactussen.
Maar dé grootste trekpleister is de ‘stairway to heaven’ die leidt naar de hemelpoort. De trap is ongeveer tachtig meter lang, anderhalve meter breed en wordt steen voor steen, als een puzzel, aangelegd. ,,We volgen de route van de natuur”, zegt Jandino. Eenmaal boven staat de bezoeker voor de hemelpoort. Die is ook opgebouwd uit rotsblokken van het eiland. Jandino omschrijft het bouwwerk als een ‘gespleten berg’: acht meter lang, twee meter breed en zes meter hoog. ,,Door de poort zie je alleen de Christoffelberg. Alsof die berg is ingelijst. Heel bijzonder. Dat mooie beeld kun je dan ook nog vastleggen op je telefoon.” De verwachting is dat mensen die de hemelpoort in Hòfi Mango hebben bezocht ook zelf op de Christoffelberg willen staan. Zo krijgt het bezoek aan het nieuwe natuurpark een spin-off voor andere parken en hòfi’s. ‘Hòfi’s hoppen’, noemt Jandino dat. Want op Curaçao zijn meer mooie plekken in de natuur, Hòfi Pastor bijvoorbeeld in Barber met de enorme eeuwenoude katoenboom. ,,Elk hòfi heeft een eigen uniek verhaal”, zegt Jandino.
Het terrein van 24 hectare is gekocht door Het Huis van Asporaat, het artiestenbureau en productiehuis van cabaretier Jandino en zijn broer Kenneth. Het project van een natuurpark past helemaal in de visie van Het Huis van Asporaat, dat Curaçao zichzelf moet kunnen bedruipen en veel minder afhankelijk moet zijn van de import van voedsel. In augustus begint in Hòfi Mango de cursus tot hovenier met twintig studenten. De organisatie is in handen van het Curaçaose Institute for Professional Excellence (IPE). IPE-voorzitter Franklin Sluis zei eerder dat Het Huis van Asporaat een aantal cursisten die de hoveniersopleiding hebben afgerond zal aannemen. In de toekomst zal er ook een agrarische opleiding komen in het natuurpark.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).