Al het nieuws

MEO-minister Cijntje: We moeten iets doen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het kan nog een week of twee duren, maar dan zullen consumenten meer moeten betalen voor een doosje eieren. MEO-minister Ruisandro Cijntje (PNP) verwacht dat zijn voorstel vandaag in de Raad van Ministers de steun krijgt van zijn collega’s.

eieren2Eieren zijn een van de producten in de Makutu Básiko, de basismand met primaire levensbehoeften, waarvoor de overheid maximumprijzen en -marges heeft bepaald. Eerder deze week trokken kippenboeren aan de bel. Zij komen in de problemen nu wereldwijd de kosten van vervoer en geïmporteerde kuikens en kippenvoer dramatisch zijn gestegen. Bovendien zou de consumentenprijs voor een doos eieren al zo’n veertien jaar niet zijn verhoogd.
Minister Cijntje van Economische Ontwikkeling (MEO) zegt vanzelfsprekend begrip te hebben voor het dringend verzoek van een prijsaanpassing, maar dat een prijsverhoging gebaseerd moet zijn op gedegen onderzoek en berekeningen. Binnen het ministerie zijn de nodige calculaties gemaakt en op basis daarvan is een advies gegeven aan de minister. ,,Sinds 2020 zijn de prijzen met 40 tot 48 procent gestegen”, zegt Cijntje.
Na goedkeuring in de Raad van Ministers gaat het voorstel voor aanpassing van de eierprijzen voor een spoedadvies naar de Raad van Advies en de Sociaal-Economische Raad (SER). Minister Cijntje verwacht dat de aanpassingen over ongeveer twee weken kunnen worden doorgevoerd. Dat producten duurder worden, is een gevolg van de wereldwijde economische crisis ten gevolge van de covidpandemie en de invasie van Rusland in Oekraïne. ,,De inflatie is een realiteit. Daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten.”
Nu de kippenboeren in de problemen komen, kan de overheid niet anders dan de prijzen van eieren aanpassen. ,,Het zou onverstandig zijn om dat niet te doen”, zegt Cijntje. Maar de eierproducenten zelf moeten ook zorgen dat zij hun zaken goed op orde hebben. MEO wil bijvoorbeeld inzicht hebben in de operationele kosten van de onderneming en eist jaarrekeningen met een goedkeurende accountantsverklaring.
Een van de kippenboerderijen, Pita Farm, laat de jaarrekening daarom nu auditeren door een accountantsbureau. ,,Dat kost ons veel geld”, zegt directeur Nelsso Pita. Pita zegt dat hij alle documenten en cijfers van de boerderij bij MEO heeft ingediend. ,,We hebben ruim een maand geleden een verzoek ingediend om de prijzen van de eieren te verhogen”, zegt Pita. Hij ziet dat het vertrouwen bij leveranciers afneemt, omdat de betalingsachterstanden toenemen. In de haven staan veertien containers met kippenvoer te wachten op een oplossing. De kippenboeren worden extra hard geraakt, omdat zij afhankelijk zijn van de invoer van speciaal kippenvoer en kuikens uit Nederland. Door de oorlog in Oekraïne is er een tekort aan granen. Pita: ,,Maïs is veel duurder geworden, de kuikens ook vanwege de hoge transportkosten.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.