Al het nieuws

Wet topinkomens met input aangepast, maar wel conform RMR-besluit

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het staat nu al zo goed als vast dat er een nieuwe nota van wijziging komt in verband met de Landsverordening normering topinkomen (LNT) Curaçaose overheidsgelieerde entiteiten.

SilvaniaMaar elke aanpassing van deze wet zal hoe dan ook wel moeten voldoen aan en gebaseerd zijn op twee uitgangspunten: conform het besluit van de Rijksministerraad (RMR) en in het (algemeen) belang van Curaçao.
Dat laat minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), uitdrukkelijk weten na afloop van het onderhoud dat hij gisteren had met verschillende directeuren van overheids-nv’s, die eerder in een ‘position paper’ hun ongenoegen uitten over het in de wet berekende normbedrag van 263.000 gulden per jaar (wat zou moeten overeenkomen met 130 procent van de minister-presidentnorm). Ze zijn naar eigen zeggen niet tegen een norm, maar die zou volgens hun calculaties moeten uitkomen op ruim het dubbele, namelijk 535.000 gulden per jaar.
,,Met medewerkers van Financiën is afgesproken dat zij samen met actuaris Keesen op 8 augustus advies uitbrengen aan de minister ten aanzien van drie punten: de componenten van het norminkomen; de termijn van de overgangsregeling; en de hoogte van de ontslagvergoeding.”
Op basis van het advies zal de bewindsman van Financiën aan WJZ (Wetgeving en Juridische Zaken) verzoeken een nota van wijziging op te stellen. Maar nu reeds heeft Silvania aan de directeuren van de overheids-nv’s duidelijk gemaakt dat de gewijzigde LNT ten minste dient te voldoen aan de eisen die de RMR eraan heeft gesteld en bovendien in het belang moet zijn van het Land Curaçao.
Een dag eerder was Silvania via sociale media een mini-enquête begonnen om de meningen te peilen over dit onderwerp. ,,De Landsverordening normering topinkomens is het onderwerp van discussie op Curaçao. Een wetsproject waar de minister van Financiën verantwoordelijk voor is. Wat vindt u van deze wet? De minfin waardeert het uw mening te vernemen.” Daarop kwamen tot gistermiddag ruim tweehonderd reacties.
Het was moeilijk om ze allemaal na te gaan, maar verreweg de meesten zijn het met de normering van buitensporige inkomens bij overheidsgelieerde entiteiten eens en vinden dat dit al veel eerder had moeten gebeuren. Ook wordt gewezen op de kleinschaligheid van Curaçao en dat de bevolkingsomvang niet in staat is zulke enorme bedragen aan salarissen en emolumenten te dragen.
Er zijn er die menen dat tevens rekening moet worden gehouden met ‘de kleine man’ en dat velen in het bedrijfsleven al hebben ingeleverd. Er zijn er ook die aangeven dat de huidige situatie van ongeremde inkomens moet worden teruggedraaid en zich nooit meer mag voordoen. De inkomensverschillen zijn te groot.
In het verleden viel het werk van overheids-nv’s onder overheidsdiensten en kregen de hoofden van diensten conform ambtenarensalarissen uitbetaald, zo luidt een van de opmerkingen. Heel veel anders is de verantwoordelijkheid niet geworden, maar de salarissen zijn wel veel hoger.
Er zijn zeer uitgesproken (en felle) voorstanders van de wet en dus voor begrenzing, anderen zijn meer genuanceerd. Een enkeling wijst erop dat Nederland vindt dat mensen op Curaçao boven hun stand leven en dat Nederland ‘ons en onze economie wil afbreken’. Maar in het algemeen is er veel steun voor Silvania en forse kritiek op het ‘elitaire’ gedrag van bepaalde topfunctionarissen bij semipublieke instellingen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.