Al het nieuws

Scholen vandaag en morgen gesloten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vandaag geldt vanaf 16.00 uur in de middag ‘tot nader order’ een ‘avondklok’, toke de keda. Wie geen vitale functie heeft, mag niet op straat zijn. Winkels en bedrijven moeten de deuren een uur eerder, om 15.00 uur, sluiten.

05AInfra Carib EngAlle scholen zijn in ieder geval vandaag en morgen gesloten, met uitzondering van een specifieke groep leerlingen van Skaih, en alle activiteiten en evenementen worden gecanceld. Ook alle overheidsinstanties en publieke organisaties zijn vandaag en morgen gesloten. Morgen zal, afhankelijk van hoe de weersomstandigheden zich ontwikkelen, bekend worden gemaakt welke maatregelen vanaf vrijdag gelden. Mensen en organisaties met vitale functies zijn uitgezonderd van de toke de keda. Dan gaat het bijvoorbeeld om technici van Aqualectra, UTS/Flow en Digicel, beveiligingspersoneel van de haven, luchthaven en raffinaderij, medewerkers van de douane, immigratie en benzinestations en ministers en Statenleden.
Dat heeft premier Gilmar Pisas (MFK) gisteravond bekendgemaakt tijdens een buitengewone Relato di Dia. Bewoners van kwetsbare gebieden wordt aangeraden vanaf vandaag tijdelijk elders onderkomen te zoeken, bijvoorbeeld bij familie of kennissen. Dan gaat het om bewoners van de kustgebieden en wijken en buurten die normaal gesproken wateroverlast hebben bij veel regen.
Premier Pisas benadrukt dat de shelters zijn bedoeld als laatste toevluchtsoord voor wie geen andere optie heeft. Die zijn ingericht in het Maris Stella SBO aan de Grebbelinieweg, het Eligia Martier SBO aan de Oosterbeekstraat, het Rode Kruis in Barber en Kolegio Annie Koenraad in Tera Kòrá. Vandaag zullen meer toevluchtsoorden bekend worden gemaakt.
Vanaf 10.00 uur vanochtend zal de Emmabrug tijdelijk worden verwijderd uit de Annabaai. Tot 16.00 uur varen de veerboten tussen Punda en Otrobanda. Sinds gisteren is Radio Easy 97.9 in werking als noodstation. Inwoners wordt geadviseerd ervoor te zorgen een radio met batterijen in huis te hebben om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
De toke de keda wordt van kracht, omdat vanaf vanavond mogelijk een tropische storm zuidelijk van het eiland voorbij zal trekken. Marshandy Luciano, chef van de weerkamer van de Meteorologische Dienst van Curaçao, zei gisteravond rond 19.30 uur dat ‘het systeem de komende 24 uur’ de Caribische Zee binnenkomt en zich dan kan ontwikkelen tot een tropische storm met de naam Bonnie. Vanwege de omvang van de storing die een uitgestrekt gebied bestrijkt, zullen Bonaire, Curaçao en Aruba vrijwel zeker overlast krijgen van veel wind en zware regen- en onweersbuien. Gisteravond bevond het systeem zich op 420 kilometer ten oosten van Trinidad en trok met 30 kilometer per uur in westelijke richting. De verwachting is dat die snelheid wat vermindert als de koers naar het zuiden afbuigt en wordt vervolgd richting de ABC-eilanden.

 ‘Voorkom onnodige schade’ -  Code rood voor tropische storm

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.