Al het nieuws

Eerst akkoord in algemene ledenvergadering UGTK/Cadmu

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Voor de werknemers van Swissport, belast met de grondafhandeling en het baliewerk op luchthaven Hato, is een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) in zicht.

Swissport,,Als alles voorspoedig verloopt, zouden we eind deze week tot een akkoord kunnen komen”, aldus Wendell Muelen van vakbond UGTK/Cadmu die de onderhandelingen voert. Die onderhandelingen vinden plaats met de directie en de human resource (hr)-afdeling in Trinidad. ,,Swissport is natuurlijk een groot internationaal bedrijf. De hoofdvestiging is in Trinidad en hier is een dependance met een eigen manager. Vanuit Trinidad is ook een lokale Curaçaose advocaat betrokken vanwege eigen arbeidswet- en -regelgeving. De onderhandelingen verlopen via Zoom”, aldus Muelen.
Hoewel de vakbondsman er nog niet veel over kan zeggen, zijn de bond en directie er afgelopen vrijdag wel uitgekomen wat betreft het salaris. ,,Er wordt nog verder onderhandeld over juridische kwesties. Dan gaat het om de vraag op wie de nieuwe cao van toepassing is en welke functies hier binnen vallen”, zo licht Muelen nader toe. Over andere punten is ook een akkoord bereikt zoals overtime en vergoedingen. De UGTK/Cadmu-voorman: ,,Uiteraard heeft de bond met de directie in Trinidad overeenstemming bereikt, en hopelijk wordt daar dinsdag (vandaag, red.) een eindakkoord over bereikt, maar dan moet het voorstel deze week nog voorgelegd worden aan de werknemers aangesloten bij de bond, in een algemene ledenvergadering. Mocht dáár ook overeenstemming zijn, dan kan nog deze week of begin volgende week de cao ondertekend worden. Deze zal dan met terugwerkende kracht op 1 januari 2022 ingaan en geldig zijn tot en met december 2024.”
De cao liep eind december 2021 af en de bonden zijn tot nu toe vooral in gesprek geweest over een hoger salaris. De vakbond eiste een salarisverhoging van 7 procent, bond later in naar 6 procent, maar de directie hield vast aan 3 procent. Over het salaris stelt Muelen nu: ,,Met wat er nu op tafel ligt, kunnen we beetje bij beetje het salaris opkrikken.” De voorzitter stelde eerder dat de salarissen laag liggen voor het circa zeventig man tellende personeel dat op de meest uiteenlopende tijden beschikbaar moet zijn en vaak zwaar werk verricht.
De bondsvoorzitter vindt overigens ook dat er van overheidswege een aanpassing in de ‘Arbeidsregeling 2000’ moet komen omdat hier het airport- en havenpersoneel van uitgesloten is en dus geen aanspraak kan maken op secundaire arbeidsvoorwaarden en extra toeslagen voor weekend- en avonddiensten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.