Al het nieuws

‘In alle aspecten een transparante toenadering tot het volk’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het regeerprogramma 2022-2025 van het kabinet-Pisas, dat al begin maart in de kranten stond, is nu officieel uitgebreid en aangeboden.

Regeerprogramma‘Op weg naar herstel en een betere kwaliteit van leven voor het volk’, is de titel die het meekrijgt. De officiële lancering is ruim tien maanden nadat de regering, gevormd door MFK en PNP, medio juni 2021 aantrad en aan de slag ging.
,,Deze regering gevormd door de Movemento Futuro Kòrsou (MFK) en de Partido Nashonal di Pueblo (PNP), is vastberaden een regeringsbeleid te hanteren dat door het volk wordt gedragen”, meldt een kort persbericht van het ministerie van Algemene Zaken van minister-president Gilmar Pisas.
,,Dit vergt, in alle aspecten, een transparante toenadering tot het volk”, belooft de regeringsploeg. Naast het inlichten van de gemeenschap over bestuurlijke zaken waarbij er beslissingen dienen te worden genomen, moet ervoor gezorgd worden dat te nemen besluiten ‘ten voordele zijn van het volk’. Zo meldt het voorwoord.
,,Ons land kampt met enorme uitdagingen die het het hoofd moet bieden, waar deze regering dan ook goed op de hoogte van is. De Covid-19-pandemie heeft ons hard getroffen en onze kwetsbaarheden blootgelegd. Het kabinet-Pisas II treft echter een situatie aan die niet alleen te wijten is aan de covidpandemie en andere externe oorzaken.”
De overheidsorganisatie kent ‘vele dringende uitdagingen die niet zijn geadresseerd’, waardoor er zowel voor basale overheidstaken als voor maatschappelijke uitdagingen ‘onvoldoende beleids- en uitvoeringscapaciteit aanwezig is’.
,,Voor mijn kabinet was de eerste noodzakelijke stap om zoveel mogelijk grip te krijgen op lopende zaken en onvolkomenheden in het beleid en de beleidsuitvoering recht te trekken”, vervolgt het voorwoord.
Binnen de ministeries ontbrak op bestuurlijk niveau een duidelijke visie, prioritering en accountability voor het behalen van resultaten. ,,Om het tij te keren zullen wij samen met de gemeenschap de komende jaren op sociaalmaatschappelijk en economisch gebied verschillende complexe situaties het hoofd moeten bieden.”
Hierbij valt onder andere te denken aan duurzame ontwikkelingen, de steeds groeiende en gediversifieerde sociale aspecten en natuurlijk het financieel, economisch en sociaal-maatschappelijk herstel als gevolg van de Covid-19-pandemie.
,,Desalniettemin zal deze regering te allen tijde het belang van dit volk op de eerste plaats zetten. Deze regering zal gebruikmaken van het beste dat ons land te bieden heeft en dat zijn onze mensen.”
De regering zal zich naar eigen zeggen inzetten om kansen te creëren voor het Curaçaose volk en zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat burgers, bedrijven en ngo’s productief zijn en zodoende een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het land en de kwetsbare groepen binnen de gemeenschap.
,,Onze leus voor de regeerperiode 2022-2025 is: ‘Un gobernashon di pueblo, pa pueblo i huntu ku pueblo di Kòrsou ta pueblo su bùrt’ (Een regering van het volk, voor het volk en samen met het volk. Het volk is nu aan de beurt).”
De inhoud is van de Raad van Ministers. De redactie en coördinatie was in handen van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab). De vormgeving is gedaan door Directie Communicatie & Voorlichting (C&V).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.