Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het is voortaan mogelijk om op Curaçao een draadloze pacemaker aan te brengen in het hart van een patiënt. De eerste operatie daartoe vond recent plaats in het Curaçao Medical Center (CMC) door de cardiologen Paul Delnoy en Olivier Witte.

pacemakerDe draadloze pacemaker, Micra®, is de kleinste ter wereld en is 93 procent kleiner dan traditionele pacemakers. ,,Deze pacemakers implanteren we bij patiënten met een te traag hartritme”, zegt het CMC in een persbericht. ,,In dit geval gebruikten we een draadloze pacemaker, die volledig in het hart wordt ingebracht. Deze relatief nieuwe techniek voorkomt littekens in de bovenborst en geeft minder problemen dan een traditionele pacemaker. Het voorkomt ook pacemakerontsteking, zoals we dat soms zien bij de traditionele pacemaker. Bovendien zorgt het ontwerp van dit apparaat ervoor dat patiënten na implantatie minder medische complicaties en minder beperkingen hebben”, meldt het CMC. De geschatte gemiddelde levensduur van deze pacemaker ligt tussen de 8 en 13 jaar en zal op termijn vervangen worden door een nieuwe. Door de unieke eigenschappen is dit type apparaat vooral geschikt voor patiënten met een verhoogd risico op infecties zoals dialysepatiënten. De eerste patiënt bij wie deze pacemaker is ingebracht in het CMC is ook dialysepatiënt. Het apparaatje is ook geschikt voor patiënten bij wie al eerder een pacemaker is verwijderd vanwege een geïnfecteerd systeem. De cardioloog bracht een dun slangetje in een ader in de lies van de patiënt in en gebruikte dit om de draadloze pacemaker in de rechterkamer van het hart te plaatsen. De katheter werd vervolgens uit het lichaam verwijderd. Deze procedure duurt ongeveer 1 uur. ,,Aangezien deze patiënt een verhoogd risico op infectie heeft, is het implanteren van een draadloze pacemaker gunstig voor onze patiënt”, aldus het CMC.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.