Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose overheid staat voor 60 miljoen gulden in het krijt bij Selikor. Daar moet dringend wat aan gedaan worden. Anders bezwijkt het vuilverwerkingsbedrijf onder de enorme schuldenlast.

F01Selikor DushiDat zegt Selikor-directeur Wesley Kook in gesprek met het Antilliaans Dagblad. ,,Als er niets gebeurt, gaat Selikor binnen vijf jaar failliet. Want dan kunnen we de kosten niet meer opbrengen.” De overheid is de belangrijkste wanbetaler, maar tegelijkertijd de grootste afnemer van de afvaldiensten van de overheids-nv. Kook ziet daarom mogelijkheden voor een ‘barterdeal’ om drastische consequenties te voorkomen.
Het tegoed van 60 miljoen gulden bij de overheid is in de afgelopen tien jaar opgebouwd. Curaçao werd op 10 oktober 2010 onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien komt de overheid de afspraken niet na en zo kon de schuld aan Selikor jaar na jaar oplopen. Ter vergelijking: de bedrijfsopbrengsten in 2019 waren 45,5 miljoen volgens de jaarrekening.
Wat ging er mis? Ieder huishouden betaalt per maand 35 gulden via Aqualectra aan afvalstoffenbelasting. Sinds 2010 ziet Selikor daar niets van terug. Het geld verdwijnt in de Landskas. Daardoor komt onder andere het investeringsplan in de knel. Een nieuwe vuilniswagen kost 500.000 gulden en gaat doorgaans zo’n tien jaar mee. De 24 trucks moeten worden onderhouden en per jaar zijn er drie, vier, soms zes, aan vervanging toe.
Kook zegt kort na het aantreden van het kabinet-Pisas, vorig jaar mei, gesprekken te hebben gehad met de regering. ,,De tijd tikt. De situatie verslechtert, maar er wordt geen beslissing genomen.” Die onzekerheid is dodelijk. Selikor heeft al in 2016 een voorstel klaarliggen voor een nieuwe beheersovereenkomst met de overheid. Insteek is een compleet andere aanpak van het afvalbeheer. Kortweg komt het erop neer dat de vervuiler betaalt. De voorgestelde overeenkomst gaat uit van een budget van 46 miljoen gulden per jaar. Dat is zes miljoen meer dan nu is overeengekomen. Maar ook nu weer geeft de regering niet thuis. Het blijft stil.
Kook: ,,Het punt is dat er geen duidelijkheid is. Als er een beslissing wordt genomen, weten we waar we aan toe zijn. Dan kunnen we ons beleid daarop afstemmen en keuzes maken voor een verantwoorde dienstverlening.” De zaak heeft inmiddels wel de aandacht van Statenleden en minister van Financiën Javier Silvania (MFK).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.