Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Human Rights Defense Curaçao (HRDC) eist dat het tweejarige meisje dat deze week meevoer op een boot met dertien ongedocumenteerden, met de moeder herenigd wordt.

boot illegalenVolgens Ieteke Witteveen, directeur van HRDC, verblijft het meisje nu bij haar opa, de vader van haar moeder, die in 2020 hier als vluchteling belandde. ,,We proberen haar vrij te krijgen, zo nodig met een enkelband”, aldus Witteveen. Maar, zo voegt zij eraan toe: ,,De opvarenden zitten allen vast. Ze zijn voor tien dagen niet bereikbaar, ook niet telefonisch, helaas.”
De kustwacht maakte deze week melding van de aanhouding. Een door HRDC gedeeld videobericht van Jonathan Petit uit Falcón leert dat de dertien opvarenden zes mannen, zes vrouwen en het kind van twee waren. De mannen zijn opgesloten in de politiecellen van Curaçao, zo vertelt hij, en de vrouwen in de gevangenis. ,,De moeder moet vrijgelaten worden om zich te herenigen met haar kind, zo wordt door ‘activistas’ op het gebied van mensenrechten op Curaçao geëist”, aldus Petit.
HRDC beroept zich op artikel 9 van het Kinderrechtenverdrag, dat gaat over het verbod op scheiding van ouders. Witteveen: ,,In dit artikel staat dat de staten die partij zijn in het verdrag, en Curaçao ís partij, waarborgen dat een kind niet wordt gescheiden van zijn of haar ouders tegen haar of zijn wil. In de volgende artikelen staan uitzonderingsclausules als het in het belang is van het kind. Geen van deze uitzonderingsclausules zijn nu van toepassing.”
Overigens blijkt uit de foto die de kustwacht meestuurde met het bericht over de Venezolaanse vluchtelingen dat het ging om een speedboot met de naam ‘Jack Sparrow’, geregistreerd op Curaçao onder het nummer NC 1420.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).