Al het nieuws

‘Geen verdere uitlatingen in de media’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De gezamenlijke schoolbesturen ‘betreuren het dat zij hebben nagelaten de minister een kopie te sturen’ van hun brief aan Nederlandse bewindslieden. Dat staat in een kort persbericht dat veel weg heeft van een spijtbetuiging.

pag03Het lijkt erop dat de schoolbesturen zijn teruggefloten door het ministerie van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap en Sport (OWCS) en OWCS-minister Sithree van Heydoorn (MFK). De intentie ‘was nimmer om de minister noch het ministerie te schofferen’ en ‘zuiver en geheel gericht op de noodzakelijke verbeteringen van de kwaliteit van het onderwijs op Curaçao en de gelijke kansen voor alle kinderen binnen het Koninkrijk’. Bovendien bieden de schoolbesturen excuses aan voor het feit dat de onderwijsminister niet in de cc van ontvangers was opgenomen bij het verzenden van de brief. Dat zij dat ‘betreuren’ is ook gezegd tegen minister Van Heydoorn zelf. Vanaf nu zullen minister, ministerie en schoolbesturen ‘samen op blijven trekken in het belang van het onderwijs’ en zal worden gewerkt aan ‘een optimale communicatie’. Net zoals het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en GMN-minister Dorothy Pietersz-Janga een mediastilte hebben afgekondigd met de zorginstellingen, gebeurt dat nu ook voor de gesprekken van het ministerie van OCWS en minister Van Heydoorn met de schoolbesturen. ,,Besloten is om geen verdere uitlatingen te doen in de media”, luidt de laatste zin van het persbericht van vrijdag 4 februari.
Deze krant heeft vorige week uitvoerig aandacht besteedt aan de brief van 27 januari die de schoolbesturen hebben gestuurd naar onder andere de nieuwe Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), onderwijsminister Robbert Dijkgraaf en de Eerste en Tweede Kamer. In de brief vragen FSHP, Scons, IFE, Sozda, EBG, RKCS en VPCO, de Nederlandse bewindslieden en parlementariërs het Curaçaose onderwijsveld serieus te nemen en te luisteren naar de problemen. De schoolbesturen willen in gesprek en stellen voor een presentatie te geven aan onder andere de Kamercommissie Koninkrijksrelaties.
Uit een eerdere briefwisseling van deze schoolbesturen en de Curaçaose onderwijsminister Van Heydoorn blijkt dat de communicatie tussen beide partijen al langer stroef verloopt. In een brief van 29 oktober 2021 uiten de besturen van de bijzondere scholen al hun zorgen over de ‘steeds verdergaande centrale aanpak’ en vragen meer betrokken te worden bij het zoeken naar oplossingen voor de problemen die al jarenlang spelen. Het gaat dan onder andere om het vergoeding- en verantwoordingsstelsel (V&V), de digitalisering van het onderwijs en het gebrek aan een ‘open en transparante communicatie’.

SPIJT SCHOOLBESTUREN
Minister Van Heydoorn reageert op 9 december door de schoolbesturen op hun plek te wijzen. ,,Uw rol in het onderwijsbestel van Curaçao is in eerste instantie het beheer van de bijzondere scholen en het zorgdragen voor de kwaliteit en effectieve leertijd in het onderwijs”, schrijft van Heydoorn. ,,Het zou te ver gaan als het ministerie ook nog van u verwacht dat u beschikt over deskundigheid voor de opzet en uitvoering van kwalitatief onderzoek. Daartoe strekt uw rol ook niet en is uw vertegenwoordiging niet nodig in het inhoudelijke nulmetingsproces.” In een reactie van 29 december is de toon van de schoolbesturen al wat verzoenender. Zij wijzen erop dat driekwart van alle leerlingen op Curaçao onder scholen van het bijzonder onderwijs valt en dat die scholen elders in het Koninkrijk niet worden buitengesloten. Het is niet de bedoeling op de stoel van de minister of het ministerie te gaan zitten, maar om ‘als veld onze aandachtspunten zowel over beleid in uitvoering als nieuw beleid onder de aandacht te brengen’. ,,Wij zouden graag als volwaardige gesprekspartner willen fungeren, net zoals het openbaar onderwijs dat is.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.