Al het nieuws

‘Over twee weken antwoord op petitie’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Namens de 289 Venezolanen die op 21 en 22 december onverwachts toch niet terug konden vliegen naar Venezuela, is een brief gestuurd aan de Nederlandse demissionair premier Mark Rutte. De groep vraagt de hulp van Nederland om de impasse te doorbreken, zodat de repatriëringsvluchten toch door kunnen gaan.

VenezolanenDe hoop was voor het einde van het jaar alsnog terug te kunnen vliegen naar Venezuela, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. ,,De petitie is woensdag uiteindelijk overhandigd aan het Kabinet van de Gouverneur”, zegt Ieteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao (HRDC). ,,De groep krijgt over twee weken antwoord.”
De Curaçaose regering liet op 21 december weten via diplomatieke weg een oplossing te zullen zoeken. Maar in hun brief aan Rutte stellen de indieners dat zij ‘al acht dagen op een oplossing wachten en er een grote stilte heerst’ aan de kant van de overheid. Ondertussen bevinden de Venezolaanse reizigers met een ticket voor een van de repatriëringsvluchten zich in een steeds penibelere situatie. Zij hoorden ‘een uur voor vertrek’ dat de vluchten in opdracht van de Venezolaanse regering waren gecanceld. ,,Onder de reizigers zijn kinderen en zwangere vrouwen”, schrijven de vertegenwoordigers van de groep aan de Nederlandse premier. ,,Maar ook zijn er bij die hebben besloten definitief terug te keren naar Venezuela. Zij hebben de huur van hun woning opgezegd, ontslag ingediend bij hun werkgever en hun bezittingen verkocht, inclusief hun werkgereedschap.” Volgens Witteveen zijn er ook ‘ruim veertig’ Venezolanen uit Bonaire in het gezelschap, van wie het merendeel een Nederlandse verblijfsvergunning heeft. Een deel van de gestrande reizigers werd eerder ondergebracht op het Isla-terrein. Op eerste kerstdag waren er enkelen teruggevlogen naar Bonaire en anderen die via een alternatieve route naar Colombia waren gereisd.
Onder de 289 passagiers zijn de 33 ongedocumenteerde Venezolanen die in barakken op het terrein van gevangenis SDKK zitten in afwachting van hun uitzetting. Daarover zei Witteveen eerder deze week dat deze groep van 22 mannen en elf vrouwen, al bijna twee maanden wacht op uitzetting en enkelen ook al vier maanden. Witteveen spreekt liever van ‘vluchtelingen en crisismigranten’, omdat het gaat om mensen die geen delict hebben gepleegd. In hun brief aan premier Rutte wijzen de opstellers er ook nog eens op dat een deel van die gedetineerden niet terug kunnen naar Venezuela omdat zij vrezen voor hun leven. ,,Wij, families en burgers, zijn ten einde raad en onschuldige slachtoffers van de machtsspelletjes tussen de Venezolaanse en Nederlandse overheid.”
De oproep aan de Nederlandse demissionaire regering is om te helpen een oplossing te vinden, zodat de 289 Venezolanen zo snel mogelijk naar hun land kunnen terugkeren. Juist omdat Nederland bekendstaat als een land dat veel waarde hecht aan de rechten van de mens.
Het ministerie van Justitie liet eind november in een persbericht weten dat Venezolanen een ticket (436 gulden inclusief belastingen) konden kopen voor een repatriëringsvlucht op 21 december. Uiteindelijk ging het om drie vluchten op 21 en 22 december. De vluchten werden georganiseerd in samenwerking met de Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB) en de consul-generaal van Venezuela. Personen die eerder een verwijderingsbeschikking hadden ontvangen, maar door het ontbreken van commerciële vluchten nog op Curaçao waren, werden opgeroepen gebruik te maken van de mogelijkheid. Hetzelfde verzoek werd gericht aan mensen zonder uitzettingsbevel, die ongedocumenteerd waren en niet in aanmerking kwamen voor het traject ‘Integrashon Responsabel’ (verantwoorde integratie). Het gaat dan om Venezolanen die het eiland illegaal zijn binnengekomen. Bovendien zouden inwoners van Curaçao die vastzitten in Venezuela en Venezolanen aan wie een verblijfsvergunning is toegekend de kans krijgen terug te vliegen naar het eiland.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.