Al het nieuws

Jandino Asporaat: Het natuurpark is van ons allemaal

Door Eva Breukink

In maart of april volgend jaar gaat het natuurpark Hòfi Mango open voor bezoekers. Het terrein van 24 hectare op Bándabou heeft bijzondere natuurhistorische waarde, maar was tot nu toe alleen op verzoek toegankelijk voor een select publiek. Dat wordt nu anders. ,,Ik pas op het gebied”, zegt de nieuwe eigenaar Jandino Asporaat. ,,Maar Hòfi Mango is van ons allemaal, van Curaçao.”

hofimangoOfficieel heeft het artiestenbureau en productiehuis van Jandino en zijn broer Kenneth, Het Huis van Asporaat, het terrein gekocht van de vorige particuliere eigenaar. In Het Huis van Asporaat zijn verschillende artiesten ondergebracht met een Curaçaose achtergrond, zoals Jandino zelf, maar ook bijvoorbeeld Shirma Rouse en Gershwin Bonevacia. Met de investering op Curaçao wil het bedrijf iets terugdoen voor het eiland. ,,Diep in mijn hart voel ik het als een plicht om een bijdrage te leveren aan de Curaçaose economie”, zegt Jandino. ,,Dat zou iedereen die het kan, moeten doen, Curaçaoënaars en mensen die er al langere tijd wonen. Koop grond en investeer in het eiland!”
Hòfi Mango gaat dus over drie, vier maanden open, gewoon op basis van wat er nu al te zien is en met wat kleine verbeteringen. Jandino: ,,We zijn wandelroutes aan het aanleggen, maar je kunt sowieso prachtige wandelingen maken over de natuurlijke paden. In Hòfi Mango is genoeg te zien. Zo’n mangobos bijvoorbeeld, heb je nergens op het eiland. De bomen zijn driehonderd jaar oud. We gaan open en beginnen! Dat heb ik geleerd van het bezoek aan de Keukenhof in Nederland. Dat is in zeventig jaar uitgegroeid tot een enorm park met activiteiten. Op Curaçao maken we vaak de fout dat we eerst alles perfect willen hebben. Maar je moet gewoon beginnen. Hòfi Mango gaat open en we ontwikkelen het park elk jaar verder.”
Asporaat bezocht ook natuurparken in Zuid-Afrika en gebruikt die ervaring en kennis voor zijn park op Curaçao. ,,Lokale mensen in de buurt zijn daar onderdeel van het verdienmodel. Bezoekers van de Zuid-Afrikaanse parken laten hun haren vlechten of eten bij buurtbewoners thuis en horen hun verhalen, over de tradities en gewoontes. Zo willen wij op Curaçao ook graag samenwerken. Wie daar klaar voor is, ontvangen we met open armen. Curaçao is niet alleen zon, zee en strand. We moeten meer laten zien van onze natuur en cultuur. Daar zijn toeristen ook naar op zoek.”
Want in Hòfi Mango staat nog de oude suikermolen uit de tijd dat dit een suikerplantage was. Dit is de plek waar Tula en andere kopstukken van de slavenopstand in 1795 zich verzamelden. De ontsnapte slaven krijgen hier rum gemengd met verpulverde geitenhoorn, ‘awa di huramentu’, van Jan en Miguel Boelbaai, om hen kracht te geven in de strijd die zij voeren. Daarom wil Jandino niet alleen de suikermolen opnieuw restaureren, hij wil ook de voormalige distilleerderij weer nieuw leven inblazen. ,,Dat is mijn grote droom.”
Het project van een natuurpark past helemaal in de visie van Het Huis van Asporaat, dat Curaçao zichzelf moet kunnen bedruipen en veel minder afhankelijk moet zijn van de import van voedsel. ,,Al die miljoenen guldens die nu weglekken, kunnen op het eiland worden besteed aan bijvoorbeeld infrastructuur en gezondheidszorg als er lokaal, op eigen grond, wordt geproduceerd. Maar om de agrarische sector te kunnen versterken, moet eerst wat gedaan worden aan het stigma van slavenarbeid, want dat kleeft nog aan land- en tuinbouw. Mensen moeten inzien dat we boeren nodig hebben om te overleven op het eiland.”
Voldoende en betaalbaar water is essentieel. Goed watermanagement is dan heel belangrijk. Jandino: ,,De dammen op Bándabou zijn slecht onderhouden. Al het hemelwater dat in het regenseizoen valt, al dat vloeibare goud, verdwijnt in de zee. In Hòfi Mango zullen we dammen restaureren en aanleggen om het regenwater te kunnen opvangen. Maar dat moet op het hele eiland gebeuren. Dan weet je niet wat je ziet. Boeren hebben dan minder kosten voor het telen van de gewassen en kunnen meer geld investeren in hun bedrijf.”
Als de deuren van het natuurpark volgend jaar opengaan, zien de bezoekers precies dat waar Jandino verliefd op werd toen hij het terrein voor het eerst zag. De bomen, de planten. ,,Het is een feest van de natuur. En dan gaan we stapje voor stapje verder. Hòfi Mango moet uitgroeien tot hét natuurpark van het Caribisch gebied.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.