Al het nieuws

Coördinator Duits: Opkomst boven verwachting

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Veel meer mensen dan verwacht hebben gisteren, al dan niet met een afspraak, een boosterprik gehaald bij de poli van Sehos of het SDK-stadion. De wachttijd van gemiddeld twee uur in de ochtend, werd later op de dag, na wat aanpassingen, veel minder.

F01 Stormloop boosterenImmunoloog Ashley Duits, coördinator van de vaccinatiecampagne, spreekt van een samenloop van omstandigheden gisterochtend. ,,De opkomst was boven verwachting hoog en de meeste mensen kwamen ’s ochtends, zodat ze de rest van de feestdag vrij waren”, zegt Duits.
,,Bovendien waren er erg veel mensen zonder afspraak die binnenliepen. De afweging is dan dat je bij zo veel mogelijk mensen een prik wilt zetten, maar ook wil je niet dat de wachttijden te veel oplopen. Op een gegeven moment hebben we besloten de mensen met een afspraak voorrang te geven.”
De oproep aan de bevolking is dan ook opnieuw om bij voorkeur eerst een dag en tijd af te spreken en niet op de bonnefooi naar de poli van het voormalig Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) of sportcentrum Sentro Deportivo di Kòrsou (SDK) te komen. Duits verwacht dat de vaccinatie-operatie vanaf vandaag goed zal lopen na ‘wat organisatorische aanpassingen’.
Vrijdag is uit Nederland een zending met 75.000 doses van het coronavaccin van Pfizer op Curaçao aangekomen. Bovendien is er nog een voorraad van zo’n 15.000 vaccins beschikbaar. Met 90.000 prikken kan de vaccinatiecampagne vol gas verder. Want voor een boostershot komen 80.000 tot 90.000 mensen in aanmerking. Daarnaast is er de hoop dat meer eerste en tweede prikken gezet kunnen worden.
Gisteren rond 16.30 uur hebben in totaal, sinds de vaccinatiecampagne van start ging, 104.024 mensen een eerste prik gehad, van wie 96.524 ook al de tweede. Sinds gisteren is behalve de poli Sehos ook het SDK weer als vaccinatiecentrum in gebruik genomen. Duits: ,,We kunnen nu 2.000 tot 3.000 prikken per dag zetten en zullen later beslissen of we de capaciteit uitbreiden met bijvoorbeeld het WTC.”
In een persconferentie vrijdag 24 december benadrukte Duits dat alles op alles moet worden gezet om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus op Curaçao een halt toe te roepen. Naast verscherpte maatregelen is vaccineren belangrijk, met een eerste en tweede prik en het oppeppen van de weerstand met een extra boosterprik. Die 75.000 eenheden zorgt voor het volume dat nodig is om alles uit de kast te halen. In korte tijd is het team van vrijwilligers en professionals versterkt. Extra mensen zijn getraind om de prikken te zetten. Dat gebeurt onder leiding van apothekers van het eiland.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.