Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - Het nieuwe Nederlandse kabinet-Rutte IV wordt volgens ingewijden waarschijnlijk in de tweede week van januari beëdigd door koning Willem-Alexander. Er zingen al de nodige namen rond van nieuwe bewindslieden, maar voorlopig wordt er niets bevestigd.

KnopsDe website Geen Stijl is het meest volledig en stuurde gisteren een complete lijst met namen de wereld in.
Op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zouden twee D66-bewindslieden komen. Voor de post van staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties wordt de naam Kees Verhoeven genoemd, die dus Raymond Knops (CDA) zou opvolgen. Verhoeven (45) was tot de verkiezingen van maart 2021 Tweede Kamerlid, waar hij zich onder andere bezighield met Europa, ICT en mededinging. Hij heeft op social media overigens ontkend dat hij in aanmerking komt.
Burgemeester Franc Weerwind (57) van Almere zou minister van BZK worden. Hij is een van de weinige Nederlandse bestuurders met een Surinaamse achtergrond en heeft in verschillende gemeentes veel waardering gekregen.
D66 heeft in het verleden vaak bewindslieden voor Koninkrijksrelaties geleverd. Bekende namen zijn Alexander Pechtold, Roger van Boxtel en Thom de Graaf, de huidige vicepresident van de Raad van State. D66 is ook de partij van huidig Tweede Kamerlid Jorien Wuite met roots op Sint Maarten en zeer actief in de commissie voor Koninkrijksrelaties.
Als de lijst van Geen Stijl klopt wordt Knops in het nieuwe kabinet minister van Defensie. Het is bekend dat hij die post ambieert. Knops heeft een militaire achtergrond, hij was bij de Koninklijke Luchtmacht en heeft enkele maanden in Irak gediend voor een militair project.
Voor de BES-eilanden is de post Sociale Zaken en Werkgelegenheid belangrijk in verband met het armoedebeleid en het ijkpunt voor een sociaal minimum. Voor die ministerspost wordt volgens Geen Stijl Carola Schouten (ChristenUnie) genoemd, die in het vorige kabinet op Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) zat. De VVD zou met Mark Harbers op hetzelfde departement de minister voor armoedebeleid gaan leveren. Bij LNV zou Esther de Lange (CDA) de scepter gaan zwaaien met Erik van der Berg (VVD) als minister voor Natuur en Stikstof.
Of de namen kloppen zal waarschijnlijk pas na de jaarwisseling blijken. Volgende week ligt de formatie stil. Bovendien moet er naar de door formateur Rutte aangezochte kandidaten ook nog een antecedentenonderzoek worden gedaan, behalve voor de bewindslieden die al in het kabinet-Rutte III zaten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.