Al het nieuws

CTDF nieuwe stijl wordt ‘toeristenautoriteit’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF) nieuwe stijl heeft ‘de kenmerken van een toeristenautoriteit’ en blijft daarmee - zoals het er nu uitziet - binnen de invloedsfeer van de overheid, in plaats van juist meer participatie en input van de private sector.

ctbWel zal CTDF worden omgevormd van een ‘destination marketing organization’ tot een ‘destination marketing & management organization’. Dat antwoordt minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling op vragen van PAR-Statenlid Steven Croes. Daarmee lijkt de oprichting van een Curaçao Tourism Authority (CTA), zoals gewenst door horeca/Chata en het bedrijfsleven en zoals was besloten ten tijde van het kabinet-Rhuggenaath, definitief van de baan.
De stichting CTDF is het bestuursorgaan van toeristenbureau Curaçao Tourist Board (CTB). Onder de naam CTB wordt zakengedaan. Die structuur blijft bestaan. Als zogeheten destination marketing & management organization (DMMO) zal CTDF wel de kenmerken hebben van een toerismeautoriteit, zo blijkt uit de antwoorden van de minister. ,,Dat is nodig om de taken zo efficiënt en effectief mogelijk uit te kunnen voeren.”
Cijntje wil ‘bepaalde veranderingen realiseren wat betreft het beleid dat CTDF voert’. De stichting moet meer autonoom worden om, ‘in goede samenwerking met alle stakeholders in de toeristische sector’, te kunnen opereren als een DMMO. Die organisatie wordt verantwoordelijk voor: de marketing van Curaçao als toeristische bestemming; het beleid van openbare ruimtes, zoals de stranden en attracties; opleiding en bijscholing van mensen.
Bovendien is het de bedoeling dat de CTB, samen met de toeristische partners, direct met luchtvaartmaatschappijen kan onderhandelen. Cijntje: ,,Om toeristen vanuit verschillende markten aan te trekken en de meer dan 3.000 nieuwe kamers die komend jaar gebouwd worden te vullen”.
Net voor de wereldwijde uitbraak van Covid-19 in 2020 ging de regering-Rhuggenaath akkoord met de adviezen voor de overgang naar een ‘onafhankelijk toeristenbureau’. Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) tekende op 18 maart 2020 het besluit voor de naamswijziging van CTDF en CTB naar Curaçao Tourism Authority (CTA).
Evenals de DMMO die Cijntje noemt in zijn brief aan Statenlid Croes, zou de CTA behalve met de marketing ook worden belast met het management van het toeristisch product. Maar de belangrijkste verandering was de deelname van de private sector.

CTA zou zelfstandig bestuursorgaan zijn
De CTA zou anders dan de CTB op dat moment ‘een zelfstandig, toezichthoudend en zichzelf financierend bestuursorgaan’ zijn, zei Maria Seferina-Rojas, managing director van Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) eind september dit jaar in gesprek met deze krant. Dan al zegt minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, die op dat moment tijdelijk de MEO-portefeuille onder zich heeft, dat ‘de CTA van de baan is’. Volgens Larmonie-Cecilia zou CTB op basis van de bestaande statuten alles kunnen doen wat nodig is voor de nieuwe uitdagingen. Partijgenoot Ruisandro Cijntje werd op 22 september ingezworen als MEO-minister. In hoeverre de beoogde destination marketing & management organization overeenkomt met de door de particuliere sector gewenste CTA, is niet duidelijk.
Minister Cijntje noemt het ‘ongebruikelijk dat een minister naar aanleiding van zijn antwoorden op vragen van een parlementariër, door een derde gevraagd wordt om daarop te reageren’ en geeft daarom geen antwoord op de vragen van het Antilliaans Dagblad.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.