Al het nieuws

Gerstenbluth: Daar hebben we op geanticipeerd

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dat het aantal positieve gevallen toeneemt op Curaçao, is geen verrassing. Dat heeft te maken met de vele coronabesmettingen in verschillende landen in Europa. Daarom zijn maatregelen genomen, zoals verscherpte testeisen voor bezoekers uit Nederland.

F05 CovidupdateDat zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad. Een toename van besmettingen via reizigers uit Nederland was sowieso te verwachten. Maar nadat de situatie aan de andere kant van de oceaan explodeerde, heeft Curaçao al vrij snel Nederland op rood gezet. Inzet is om mensen die besmet zijn zo snel mogelijk te identificeren en zo te voorkomen dat zij het virus verder verspreiden op het eiland. Gerstenbluth: ,,We houden het aantal lokale besmettingen goed in de gaten. Belangrijk is hoe het gaat met de opnames in het ziekenhuis, die moeten niet te veel toenemen. De graadmeter om aan de rem te trekken is onveranderd de zorgcapaciteit, waaronder die van de intensive care.” Want een overvolle ic raakt de hele bevolking. Dan is er geen plek meer voor patiënten met Covid-19 maar ook niet voor patiënten die om andere redenen intensieve zorg nodig hebben. Wat helpt is dat een deel van de populatie nu gevaccineerd is. Uit de cijfers blijkt steeds weer dat het overgrote deel van de mensen die in het ziekenhuis terechtkomen niet volledig beschermd is.
De eerste twee weken van november liep het aantal positieve gevallen op Curaçao per dag gestaag op naar rond de tien tot vijftien nieuwe besmettingen. Dan zijn er wel aanzienlijk minder testuitslagen - rond de 1.000 of veel minder - dan de afgelopen dagen. Zaterdag was er een piek te zien met 21 nieuwe besmettingen onder 1.416 testresultaten. Diezelfde ochtend liggen er acht patiënten met Covid-19 in het Curaçao Medical Center (CMC), van wie vier op de ic (één patiënt komt uit Sint Maarten).
Helaas is er weer één covidpatiënt overleden in het CMC, waarmee het aantal dodelijke slachtoffers na een corona-infectie op Curaçao is opgelopen naar 176. Gisteren waren van de 1.678 testresultaten er achttien positief. In het CMC lagen gisterochtend negen patiënten met Covid-19, één meer dan zaterdag, van wie vier op de ic. Zaterdag en zondag konden in totaal 22 mensen uit isolatie. Het aantal actieve gevallen is toegenomen van 104 vrijdag naar 120 gisteren. Het aandeel geïmporteerde besmettingen neemt ook geleidelijk aan toe. Het gaat dan om reizigers die in het buitenland zijn besmet met het coronavirus. Dat waren er zaterdag zeven en zondag zes.
Nederland wordt sinds 15 november door Curaçao aangemerkt als ‘land met heel hoog risico’. Dat betekent dat alle reizigers, gevaccineerd en niet-gevaccineerd, 48 uur voor vertrek een pcr-test moeten laten afnemen en drie dagen na aankomst op het eiland nog eens een antigeentest.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).