Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is allemaal nog ‘off the record’, maar de belangstelling van Essar Group uit India voor de overname van de exploitatie van de Curaçaose raffinaderij en olieterminal wordt bevestigd.

F00Essar

Het Antilliaans Dagblad sprak met personen die het kunnen weten. Essar heeft meegedaan aan eerdere selectierondes, maar kreeg daarbij niet de status van ‘preferred bidder’ zoals Corc bv de laatste keer, vlak na de laatste jaarwisseling, wel voorkeurs-kandidaat werd.
Volgens nog onbevestigde berichten zou Essar begin dit jaar overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) hebben aangeschreven met de herbevestiging van haar interesse en naar verluidt zelfs het aanbod om de uitbetaling van alle salarissen van de voormalige Isla-werknemers voor haar rekening te nemen.
Nu RdK op last van de regering-Pisas het tot voor kort exclusieve contract met Corc heeft opgezegd en - in reactie daarop - Corc heeft laten weten zich terug te trekken, valt nu de naam van Essar.
,,Het is een zeer grote groep”, zegt honorair consul van India op Curaçao, Manu Sawilani, desgevraagd tegen deze krant. Hij is er formeel niet van op de hoogte dat Essar serieuze interesse toont. De groep zit in telecommunicatie, staal en petroleum, weet hij. ,,Essar behoort tot de top 10 industriële huizen van India”, zegt Sawilani. Hij zal met de Indiase ambassade in Caracas contact opnemen, omdat de commerciële contacten via de diplomatieke post in de Venezolaanse hoofdstad verlopen.
Essar Global Fund Limited (EGFL) is volgens de eigen website een wereldwijde investeerder die een aantal ‘activa van wereldklasse’ bezit, gediversifieerd over de kernsectoren van energie (bestaande uit exploratie en productie, raffinage en marketing en energiebedrijven), infrastructuur (bestaande uit havens, projecten en Stanlow Terminals), Metals & Mining, Services & Technology (bestaande uit scheepvaart, olievelddiensten en technologische oplossingen).
EGFL investeert langetermijnkapitaal in de bedrijven in portefeuille en heeft naar eigen zeggen in veel gevallen een belang van bijna 100 procent in al haar investeringen. EGFL investeert ‘met een gevoel van actief aandeelhouderschap’, wat een directe betrokkenheid met het management van de respectieve bedrijven inhoudt. De portefeuillebedrijven hebben een totale omzet van 14 miljard dollar en bieden werk aan meer dan 7.000 mensen.
Op het gebied van energie heeft de groep Essar Oil UK in het Verenigd Koninkrijk met Stanlow Refinery, een voormalige Shell-raffinaderij, zoals de Isla voorheen ook van Shell was. Essar telde in 2011 een miljard dollar neer voor Stanlow, met een met Curaçao vergelijkbare productiecapaciteit van iets minder dan 300.000 vaten per dag en waar 960 personen werkzaam zijn.
In thuisland India zou Essar nog een beperkt belang hebben in de Vadinar-raffinaderij, de tweede grootste in private handen. Het is tegenwoordig vooral eigendom van en wordt beheerd door Nayara Energy, waarin de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft een belang van bijna de helft bezit.
Essar heeft op Curaçao een lokale vertegenwoordiger. Maar deze relatie moet nog formeel bekrachtigd worden. Het is de bedoeling om daarna officiële mededelingen te doen. De grote vraag waar het bij een nieuwe operator allemaal om draait is of de groep kan aantonen te beschikken over voldoende ruwe olie en genoeg start-, werk- en investeringskapitaal. Volgens lokale zegslieden die nog liever anoniem blijven zou dat bij Essar het geval zijn.
essar.com


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).