Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) gaat een formele klacht indienen bij justitie over de omstreden politiecontrole die dinsdag op het Marnix College Cas Cora plaatsvond.

schoolklasAfhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek zal de VPCO zich beraden op vervolgstappen. Daarnaast worden ouders van betrokken leerlingen en ook docenten geïnformeerd over hoe zij aangifte kunnen doen bij Bureau Interne Zaken (BIZ). Dat meldt VPCO-directeur Maghalie van der Bunt-George.
Inmiddels heeft minister van Justitie Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) laten weten dat er maatregelen zijn genomen tegen de betrokken politieambtenaar die de leiding had over de preventieve controle. ,,Uiteraard zal de VPCO ook haar eigen handelen en de gang van zaken tijdens de preventieve controle grondig laten onderzoeken. Hiervoor zal zij een onafhankelijk onderzoeksbureau inschakelen”, aldus Van der Bunt-George in een persverklaring.
In de afgelopen dagen is er veel te doen geweest over de preventieve controle die door de politie en de douane bij het Marnix College is uitgevoerd. Deze verliep niet volgens het protocol. ,,De VPCO begrijpt de woede, onmacht en het verdriet van ouders, leerlingen, docenten en andere betrokkenen over het ontoelaatbare en grensoverschrijdende handelen van de betrokken politie-eenheid. Een organisatie die nota bene als doel heeft om de veiligheid in onze samenleving te waarborgen”, zegt de VPCO-directeur.
De controle voldeed volgens het schoolbestuur niet aan de gestelde eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. ,,Naast leerlingen zijn ook medewerkers onjuist bejegend en geïntimideerd. Het ongepast fouilleren van leerlingen en tevens het fouilleren van docenten - wat geen onderdeel is van het reguliere protocol - heeft de VPCO geschokt en bedroefd.”
Eerste prioriteit van de school is om passende hulp en aandacht te bieden aan de slachtoffers en hun ouders en verzorgers. Hiervoor zijn de zorgmedewerkers samen met interne en externe hulpverleners reeds gestart met hulpverlening voor herstel van psychische en andere schade die is ontstaan. Ook wordt samen met het team een plan voor nazorg opgesteld en geïmplementeerd. Verder zullen de komende twee weken informatiebijeenkomsten worden georganiseerd om mogelijke vragen en zorgen te bespreken. Vanaf maandag worden de leerlingen weer op de vsbo-school te Cas Cora verwacht.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.