Al het nieuws

  • Regering keurt CMC-budget goed

  • 30 ic-verpleegkundigen, 8 medisch specialisten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering heeft de aangepaste begroting van het Curaçao Medical Center (CMC) in verband met de kosten voor extra ic-personeel goedgekeurd. Minister van Financiën Javier Silvania (MFK) heeft opdracht gegeven bijna twee miljoen gulden te betalen aan het ziekenhuis.

cmcDat heeft minister Silvania naar buiten gebracht via berichten op zijn Facebookpagina. Volgens Silvania heeft het CMC, zoals gevraagd, de begroting teruggebracht van grofweg 2,9 miljoen gulden, om precies te zijn 2.855.886,60 gulden, naar bijna 2 miljoen gulden (1.999.560 gulden). Het bericht van het ministerie gaat vergezeld van een overzicht van de aangepaste kosten en dan blijkt dat het ziekenhuis op het oorspronkelijke budget heeft gekort door minder ic-verpleegkundigen te begroten; dertig in plaats van veertig. Het aantal medisch specialisten dat het CMC-personeel gaat bijstaan, is onveranderd acht.
De regering dekt de kosten voor de 38 zorgverleners die zijn gespecialiseerd in intensieve zorg aan patiënten voor een periode van drie maanden. Het gaat dan in totaal om 1.782.115 gulden aan: loon (1.093.980 gulden), werkgeverslasten (140.935), huisvesting (285.000) en de fee die moet worden afgedragen aan het Nederlandse uitzendbureau TMI (262.200). Daarnaast zijn er eenmalige uitgaven van in totaal 107.445 gulden voor retourtickets (76.000), tewerkstellingsvergunningen (19.000) en verblijfsvergunningen (12.445). De kosten voor ‘shuttle services’ zijn begroot op 110.000 gulden.
De regering-Pisas had moeite met twee posten op de oorspronkelijke begroting van het CMC: huisvesting en de vergoeding aan het uitzendbureau. De huisvestingskosten moesten worden teruggebracht van, volgens premier Gilmar Pisas, ‘bijna een miljoen’ naar maximaal twintig procent van het totale budget. Daar zit het ziekenhuis met 285.000 gulden op een totaal van bijna twee miljoen nu flink onder. De fee aan TMI, oorspronkelijk 425.700 gulden, is teruggebracht naar 262.200. Dat is ruim minder dan de 17,5 procent van de totale personeelskosten (1.782.115 gulden).
Germaine Gibbs zei gisteren rond 13.00 uur dat de CMC-directie het geld nog niet had ontvangen. ,,Zodra het bedrag binnen is, kunnen we de contracten tekenen voor het team van 38 zorgverleners.” Secretaris-generaal Sharlon Melfor van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur zei vorige week donderdag op de persconferentie dat het extra zorgpersoneel binnen drie dagen op het eiland kan zijn nadat het geld door de overheid beschikbaar is gesteld.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.