Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - In de maand juli hadden hotels op Curaçao de hoogste bezettingsgraad sinds de coronapandemie het eiland in maart 2020 bereikte. De genoemde maand liet zelfs een iets hogere bezetting zien ten opzichte van juli 2019 (+6,1 procent).


hotelbezettingEn de andere parameters, het gemiddelde dagtarief en de opbrengst per beschikbare kamer, laten positieve cijfers zien ten opzichte van juli 2019. ,,Al met al eindelijk een sterk herstel na de slechte eerste zes maanden van dit jaar”, stelt hospitalityvereniging Chata in een overzicht van de bezettingscijfers van juli.
De vakantieperiode, de hoge vaccinatiegraad en de situatie rond covid op het eiland speelt een rol bij de bezettingscijfers van juli. ,,Het zijn allemaal belangrijke criteria voor toeristen om te beslissen om naar ons prachtige eiland af te reizen. Voor augustus zien de boekingen er goed uit maar niet zo sterk als juli, en Chata is dan ook nog voorzichtig positief voor het laatste halfjaar van 2021. Belangrijk is om de besmettingen onder controle te houden; Curaçao moet namelijk op ‘code geel’ blijven voor Nederland en CDC moet Curaçao weer op een lager risiconiveau zetten”, zegt de hospitalityvereniging in een persbericht.
In juli 2021 had Curaçao een hotelbezetting van 71,7 procent. Ten opzichte van 2020 (33,2 procent) is dit een forse stijging van 116,3 procent. ,,Sterker nog, als we kijken naar de bezettingsgegevens voor covid (juli 2019), is dit ook een stijging van 6,1 procent. Ook het gemiddelde dagtarief steeg met 10,8 procent ten opzichte van 2020 tot 159,28 dollar. Ten opzichte van juli 2019 is dit een stijging van 9,1 procent. Wat betreft de omzet per beschikbare kamer, wijzen cijfers op een aanzienlijke stijging van 139,5 procent ten opzichte van 2020. Van 47,68 dollar in 2020 naar 114,19 dollar in 2021. Zelfs in vergelijking met de pre-covid-gegevens steeg de omzet per beschikbare kamer met 15,8 procent.
Het meest indrukwekkend in de prestatiecijfers van juli is dat het herstel na de tweede lockdown in maart/april veel sterker en sneller was dan het herstel in 2020, vertelt Chata. ,,Curaçao heeft laten zien dat herstel mogelijk is en we moeten hard werken om deze sterke herstelcijfers vast te houden. Dit hangt allemaal af van de covidbesmettingen op het eiland, het houden van Curaçao in de lijst met landen met een laag risico en het bereiken van de hoogst mogelijke vaccinatiegraad. Het zal tijd vergen eer Curaçao - net als veel andere landen in de wereld - van covid kan herstellen. Desalniettemin heeft de Curaçaose toeristische sector laten zien dat deze snel kan herstellen.”
Een verlenging van de financiële ondersteuning (TVL en NOW) voor het laatste halfjaar van 2021 is dringend nodig om dit herstel te ondersteunen, zo benadrukt de hospitalityvereniging. ,,De enorme verliezen die in 2020 en de eerste zes maanden van 2021 zijn geleden, zijn gewoon niet van te bekomen, ook al hebben toeristen gelukkig besloten om weer massaal terug te komen om ons eiland te bezoeken. Chata is van mening dat alle partners op het gebied van toerisme en gastvrijheid moeten samenwerken en met de steun van de overheid in de laatste fase van het financiële hulpprogramma, kunnen we onze economie weer op de been krijgen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.