Al het nieuws

Hoofd FIU-Curaçao benoemd in top Egmont Group

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De inbreng van Financial Intelligence Units (FIU’s) van kleinere landen als Curaçao is net zo belangrijk is als die van FIU’s van grotere landen om witwassen en terrorismefinanciering internationaal te bestrijden.

fiu1,,Immers, puzzelstukjes kunnen wij allemaal hebben. Financiële criminaliteit is bij uitstek vaak een internationale zaak, die alleen door internationale samenwerking krachtig kan worden aangepakt. Dit vanwege de internationale fiscale en juridische constructies die vaak gebruikt worden om met misdaad verkregen geld te verhullen en het legaal geld te laten lijken. Vaak beschikken landelijke instanties over puzzelstukjes kennis, die alleen als ze samengelegd worden uiteindelijk tot opsporing en vervolging van misdaad kunnen leiden.”
Aan het woord is Anne-Marie Kemna, hoofd van de FIU Curaçao, die onlangs is benoemd tot vicevoorzitter in het Leadership Team van de internationale koepelorganisatie van FIU’s, de Egmont Group. ,,De Egmont Group is voor een FIU wat Interpol is voor de politie”, legt Kemna nader uit.
Op dit moment zijn ruim 160 landelijke FIU’s aangesloten bij de in 1995 opgerichte Egmont Group en volgens haar is de groep sterk in ontwikkeling. Het doel van de Egmont Group is om een forum te bieden aan FIU’s over de hele wereld, om hun respectieve regeringen beter te ondersteunen in de strijd tegen het witwassen van geld, terrorismefinanciering en andere financiële misdrijven.
Met de recente benoeming van Kemna ‘laat Curaçao duidelijk zien dat het internationale samenwerking in het bestrijden van financiële criminaliteit heel serieus neemt’ en ‘zichzelf als land hierbij duidelijk op de kaart wil hebben’, aldus het FIU-hoofd. Internationaal wordt door FIU Curaçao veel samengewerkt met andere FIU’s binnen de ‘Egmont Group of Financial Intelligence Units’.

Kemna vindt het van groot belang dat ook de kleinere FIU’s beschikken over voldoende capaciteit en resources om aan deze belangrijke taak (het leveren van een belangrijk puzzelstuk, red.) invulling te kunnen geven. ,,De kwetsbaarheid van de één is hier ook de kwetsbaarheid van de ander en de kracht van de één dient bij te dragen aan de kracht van de ander”, voegt zij eraan toe.
Hoewel FIU’s doorgaans niet graag op de voorgrond treden, is het volgens Kemna toch belangrijk daarin het voortouw te nemen. Zij stelt: ,,Samenwerking en samen kennis en data delen is namelijk belangrijk voor een land om effectief te zijn in de aanpak van witwassen en terrorismefinanciering. Dat kan zich vertalen in meer witwaszaken en een betere internationale beoordeling door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), waar Curaçao in 2024 weer voor staat, en waarop we ons als land nu al goed dienen voor te bereiden.”

Door Egmont professioneler

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.