Al het nieuws

Engels: Onderzoek naar oorzaak

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een doorgebrande glasvezelkabel was er de oorzaak van dat een deel van de klanten van Flow van zaterdagmiddag en avond geen internet, televisie en vaste telefoonverbinding hadden. Rond 22.30 uur was de schade hersteld.

flowWie zondagochtend nog problemen had met de verbinding kreeg via een Facebookbericht het advies het modem uit te schakelen en weer aan te zetten. Het ging om een transportkabel op de hoek van de Santa Rosaweg en de Perseusweg. De brand ontstond omstreeks 16.00 uur zaterdagmiddag. Nadat de oorzaak van de uitval was gevonden, kon met de reparatiewerkzaamheden worden begonnen. Flow-directeur Rauf Engels zegt dat de technici van het bedrijf ‘288 vezeltjes moesten lassen’. ,,En dat hoog in de lucht.” De kabel voorziet een aantal grote buurten in de omgeving van Santa Rosa en in de richting van Vredenberg van internet.
Flow onderzoekt nog hoe de brand heeft kunnen ontstaan. ,,Wij hebben geen spanning staan op ons eigen netwerk”, zegt Engels. ,,Dus het is heel vreemd dat een kabel vlam vat, echt een fenomeen. Iets dergelijks hebben we niet eerder meegemaakt.”

Het bedrijf is ondertussen al maanden hard bezig om alle huishoudens die zijn aangesloten op het internet van een glasvezelkabelverbinding te voorzien. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Inmiddels hebben meer dan 30.000 huishoudens een betere dienstverlening en een twee keer snellere internetverbinding dan voorheen. Engels: ,,Het is een proces. De huishoudens die nog op een netwerk met koperen draden zitten, zetten we over op glasvezel. Honderd per dag. Dat is een enorme logistieke operatie. Een deel daarvan gaat zelfs van acht naar vijftig megabyte.” De planning van Flow werd al enkele keren in de war geschopt door coronamaatregelen van de overheid. Engels pint zich daarom niet vast op een deadline van het project. ,,Zo’n incident als gisteren is onvoorzien. Onze technici werken er keihard aan om ervoor te zorgen dat we een van de betere netwerken in het Caribisch gebied worden.” Daarnaast probeert het bedrijf de dienstverlening te verbeteren door een beter beeld te krijgen van de ervaringen en klachten van klanten. ,,We geven ook veel terug”, zegt Engels. ,,Afsluiten doen we bijvoorbeeld niet meer. We bellen eerst als er een factuur openstaat en proberen een oplossing te vinden.”