Al het nieuws

Verzoek olympische erkenning weer afgewezen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao heeft een afwijzing gekregen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) waarmee het eiland wederom de kous op de kop krijgt waar het gaat om het verkrijgen van de olympische status.
fdokRignaal ‘Jean’ Francisca en juridisch adviseur Roy Bottse waren eind maart in het Zwitserse Lausanne, in verband met de zaak die Federashon Deporte i Olimpiko (FDOK) had aangespannen tegen het IOC. Bottse legt uit dat de afwijzing binnen is, maar dat het in Zwitserland zo is dat de echte uitspraak met daarin de motivatie opgevraagd moet worden. Dat is nu gebeurd, en op het moment dat het vonnis binnen is, heeft FDOK tien dagen de tijd om eventueel in beroep te gaan. De proceskosten bedragen meer dan 10.000 franc aan de zijde van FDOK, maar, zo legt Bottse uit: ,,In die wereld zijn dat kleine bedragen en voor ons geen reden om de strijd op te geven. Het gaat om de waardigheid van Curaçao. En het gaat ook om het grotere vraagstuk: Curaçao is weliswaar een Land met een Staatsregeling, maar we worden internationaal niet als zodanig erkend. We zijn geen Land en ook geen Staat. Dus moet er binnen het Koninkrijk naar het Statuut gekeken worden. Het moet mogelijk zijn om de band met en in het Koninkrijk te behouden waarbij Curaçao toch aan de voorwaarden om internationaal erkend te worden kan voldoen.”
De rechterlijke uitspraak in de kwestie die al tien jaar speelt, heeft tot gevolg dat Curaçaose topsporters niet onder hun eigen vlag mee kunnen doen aan de Olympische Spelen. Ondanks deze afwijzing, heeft de elf jaar lange strijd ook zijn voordelen gehad. Bottse legt uit dat er eerder een voorwaarde was gesteld dat er minstens vijf sportbonden of -federaties door internationale bonden geaccepteerd moeten worden om de eventuele olympische erkenning te krijgen. ,,We voldoen hier ruimschoots aan. Er zijn inmiddels 24 lokale bonden en federaties die internationaal erkend worden en die ook op internationaal niveau de sport beoefenen. En dat is een groot goed. Want vergeet niet dat dit jaarlijkse internationale competities zijn onder Curaçaose vlag. De Olympische Spelen zijn maar eens in de vier jaar. En het is ook zo dat er nu slechts één sporter is die een dusdanig niveau bereikt heeft dat hij kan meedoen aan de Olympische Spelen en dat is de sportschutter Philip Elhage die nu voor Aruba gaat uitkomen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.