Al het nieuws

Chata-voorman: Discriminatie tussen YdK en andere gevaccineerde reizigers

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het beleid van deze regering is er volgens Hans Slier, eigenaar van Papagayo Resort en ook voorzitter van belangenverenging Chata, op gericht om het toerisme zo langzaam mogelijk te laten opstarten.
toerisme,,En daarmee gijzelt deze regering samen met epidemioloog Izzy Gerstenbluth de economie, de werkgelegenheid en het bestaansrecht van tienduizenden gezinnen.” Een hard statement van een teleurgestelde en boze hotelondernemer.
,,Er wordt een discriminerend beleid gevoerd inzake het binnenlaten van volledig gevaccineerde YdK (Yu di Kòrsou, lees: ingezetenen) ten opzichte van volledig gevaccineerde buitenlanders”, stelt Slier.
,,De YdK hoeft in de meeste gevallen geen antigeentest te doen drie dagen na aankomst, maar toeristen in dezelfde gevallen wel. Dat is pure discriminatie en zorgt samen met de zeer slecht geregelde verkrijging van inreispapieren ervoor dat het toerisme naar Curaçao ver achterblijft bij vergelijkbare bestemmingen.”
De voorzitter van Curaçao Hospitality and Tourisme Association - waarschijnlijk de grootste belangenorganisatie op het eiland - heeft er geen goed woord voor over: ,,Het wordt toeristen dus opzettelijk moeilijk gemaakt en dat terwijl wij een van de veiligste landen zijn met een nieuw groot ziekenhuis. Daarnaast hebben de inwoners van Curaçao en de economie de toeristen keihard nodig. Deze regering praat de hele tijd over dat toerisme de enige weg is naar herstel, maar handelt daar totaal niet na.”
Hij geeft een aantal andere ‘onverklaarbare voorbeelden’. Zo heeft Aruba al lang een goed werkende app in gebruik, waarmee toeristen soepel aan alle voorwaarden kunnen voldoen. ,,Deze app hebben ze ‘om niet’, dus gratis, aangeboden aan Curaçao. Maar nee, Curaçao accepteert dit aanbod niet en moet zo nodig zélf een app ontwikkelen die nu al vele maanden niet functioneert en tot veel problemen en opstoppingen leidt voor toeristen.”
En er is méér dat de resorteigenaar danig stoort: ,,De hele Europese Unie gaat over op een coronapaspoort/app, ook de ABC-eilanden mogen daar gratis op inhaken. Maar nee, Curaçao gaat weer zijn eigen app ontwikkelen.”
Geen land ter wereld, aldus Slier, en al helemaal niet de eilanden om ons heen, gebruikt de antigeentest drie dagen naar aankomst. ,,Maar nee, Curaçao weet het beter dan de hele wereld en voert hem als enige wel in.”
De frustratie bij de Chata-voorman is groot, want zo vraag hij zich hardop af: ,,Wat maakt het dat wij altijd ons eigen graf blijven graven en niks van anderen willen aannemen, ook al zijn die zaken door de hele wereld inmiddels in gebruik en bewezen?”
Slier: ,,Wij hebben het mooiste eiland in de wereld, maar blijken in staat om er elke keer weer het minste van te maken. Waarom kunnen we niet naar elkaar en naar anderen luisteren en samen van ons fantastische eiland het meest welvarende eiland ter wereld maken?”
Volgens hem hebben het bedrijfsleven en alle stakeholders regelmatig het idee dat ‘er wel heel veel met hun gesproken wordt, maar dat er nooit naar hun geluisterd wordt’. En indien er nieuwe maatregelen of beslissingen genomen worden, dan worden die gebrekkig met het bedrijfsleven en de betrokken instanties gecommuniceerd; dat geldt zelfs voor bijvoorbeeld de vliegmaatschappijen die de maatregelen moeten uitvoeren.
De voorzitter van de vereniging, die leden telt in alle gelederen van de toeristische sector, gelooft dat het wél mogelijk is: ,,Want als we dat doen, luisteren naar elkaar en naar anderen, dan is het eigenlijk heel makkelijk. Curaçao is namelijk top. Het ligt honderd procent aan onszelf! Curaçao heeft de potentie; nu moeten wij nog de wil hebben.”